Ministerie van Financiën

Persbericht
PERS-2002-112
Den Haag, 29 april 2002

Douane Schiphol onderschept 430 kilo cocaïne

De Douane op Schiphol heeft de afgelopen week circa 430 kilo cocaïne onderschept. Op 21 april 2002 werd circa 100 kilo cocaïne aangetroffen in het ruim van een vliegtuig afkomstig van Curaçao. Vervolgens werd op 28 april nog eens circa 330 kilo cocaïne aangetroffen in een lading afkomstig van een vlucht vanaf Curaçao. Beide partijen werden tijdens een douanecontrole aangetroffen. De straatwaarde van de partijen verdovende middelen bedraagt circa ¤ 88 miljoen.

De Douane trof de circa 100 kilo cocaïne aan tijdens een controle van de laadruimte van het vliegtuig. In twee koffers, bedoeld voor het vervoer van gereedschap, werd respectievelijk 40 en 60 kilo verdovende middelen aangetroffen. De vlucht was afkomstig van Curaçao met bestemming Amsterdam.

Circa 330 kilo drugs werd op 28 april aangetroffen in een lading bloemen. Tijdens de controle werd gebruik gemaakt van een drugshond. Deze sloeg aan bij 1 ladingplaat gevuld met bloemen. Bij een nadere controle stuitten douanemedewerkers op verdovende middelen. Hierna zijn alle 6 met bloemen gevulde ladingplaten gescand door de ladingscan. Na scanning van alle ladingplaten bleek dat slechts op de, eerder door de hond gesignaleerde, ladingplaat verdovende middelen verstopt waren. De cocaïne was verborgen in 7 kartonnen dozen. De bloemen waren afkomstig uit Colombia en via Curaçao naar Amsterdam gevlogen.

Beide zaken zijn aan Cargo-Harcteam (Hit and run containerteam) overgedragen voor verder onderzoek. Het Cargo-Harcteam is een samenwerkingsverband van FIOD-ECD, Koninklijke Marechaussee en Douane.