Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
www.jeugdraad.nl 29-04-2002, Utrecht

Brede politieke steun voor stemrechtreferendum
Partijen beloven voorstel in de Kamer te brengen na de verkiezingen

Zes van de tien aanwezige vertegenwoordigers van de politieke partijen hebben vanmiddag tijdens het VerkiezingenJeugddebat van de Nationale Jeugdraad toegezegd een voorstel voor een referendum onder 16-/17-jarigen te zullen steunen. Jeltje van Nieuwenhoven (PvdA), Paul Rosenmoller (Groen Links), Rogier van Boxtel (D 66), Harry van Bommel (SP), Fred Teeven (Leefbaar Nederland) en Huib Poortman (Duurzaam Nederland) zeiden dit voorstel te zullen steunen. VVD, CDA, SGP en ChristenUnie wilden geen toezegging doen.

Jeltje van Nieuwenhoven zei na het debat dat zij een voorstel in zou brengen, terwijl Paul Rosenmoller zich voor het referendum al aan de uitkomst wilde verbinden. In het referendum komt de vraag centraal te staan of de stemgerechtigde leeftijd naar 16 jaar verlaagd moet worden. Goede voorlichting in het onderwijs, brede discussies en vergelijkingen van verkiezingsprogramma s tijdens het vak maatschappijleer moeten gekoppeld worden aan het voorstel om de jongeren twee jaar eerder te laten stemmen.

Joost de Bruin, voorzitter Nationale Jeugdraad: Een groot aantal partijen geeft nu voor de verkiezingen aan de mening van jongeren zeer serieus te nemen. Het is jammer dat met name de VVD en het CDA jongeren laten zitten.

Jeltje van Nieuwenhoven won tijdens het debat de Klare Taal -prijs voor de meest duidelijke pratende politicus.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht