CDA

Rietkerk: capaciteit justitiële jeugdinrichtingen met heropvoedings- en onderwijstaak verdubbelen

CDA-Tweede Kamerlid Theo Rietkerk vindt dat de capaciteit van justitiële jeugdinrichtingen, waarin jongeren worden heropgevoed en onderwezen, de komende vier jaar moet worden verdubbeld. Rietkerk zei dit maandag 29 april na afloop van een werkbezoek aan Den Engh, een rijksinrichting voor jongens in Den Dolder. Rietkerk was leider van een delegatie, die verder bestond uit de Kamerleden Clemence Ross, Wim van de Camp, Maxime Verhagen, Aart Mosterd, Coskun Çörüz en Kamerkandidaat Sybrand van Haersma Buma.

In Den Engh worden jongens via een speciale methode de Socio Groeps Strategie (SGT) voorbereid op een terugkeer in de maatschappij. De behandeling duurt minimaal twee jaar; de jongeren worden vijf jaar, nadat ze de inrichting hebben verlaten, gevolgd.

CDA-Tweede Kamerlid Rietkerk pleit voor straffen waarbij de intensieve combinatie van heropvoeding en onderwijs deel uitmaakt van de straf. "Dat maakt de straffen misschien wat langer, maar door de combinatie van behandeling en onderwijs wordt de jongens perspectief geboden. Dat is beter dan ze doelloos in een cel te laten zitten."

Rietkerk zet dan ook grote vraagtekens bij het voornemen om in dit soort instellingen de onderwijstaak te laten uitvoeren door scholen buiten de inrichting. "Deze behandeling heeft juist succes door de koppeling van onderwijs en heropvoeding. Als je het onderwijs uit die organisatie haalt, bestaat het gevaar dat deze specifieke aanpak niet meer aanslaat."

De CDA-Tweede Kamerfractie heeft de minister van Justitie inmiddels Kamervragen gesteld over dit voornemen.