Korps: Friesland, plaats: Friesland 29-04-2002
Politieberichten 28 april 13.00 uur t/m 29 april 07.00 uur

Langelille: auto in brand in schuur
Zondag omstreeks 10.15 uur stond een auto eigendom van een 52-jarige inwoner van Langelille in brand in een stenen schuur achter de woning van de eigenaar. Hij had na kerkbezoek de auto in de garage gezet. Oorzaak brand onbekend. Brandweer is ter plaatse geweest. Schuur en auto grotendeels uitgebrand.

Leeuwarden: controle Chinese restaurants
Op zondag diverse controles gehouden in een 6-tal chinese restaurants in Leeuwarden. In 2 bedrijven werden illegaal verblijvende personen aangetroffen, een 21-jarige en een 49-jarige.Tegen de eigenaars wordt proces verbaal opgemaakt door de Arbeidsinspectie.

Nes: eenzijdig ongeval
Zondag omstreeks 11.55 uur vond een eenzijdig ongeval plaats op de Strandweg. Een 22-jarige automobilist uit Nes was in een bocht de macht over het stuur kwijtgeraakt en de auto kwam in een slip om vervolgens zijdelings tegen een boom tot stilstand te komen. De brandweer heeft de bestuurder ontzet. Waarschijnlijk een gebroken sleutelbeen en diverse kneuzingen. Blaastest negatief.

Noordwest Friesland: controles illegale racerij Met een 16-tal collegas gecontroleerd op mogelijke straatracerij.. Diverse kenteken gecontroleerd en diverse autos gecontroleerd. In totaal 29 x proces verbaal geen gordel dragen, 1 keer meertonige hoorn, 1 keer niet tonen rijbewijs, 6 keer snelheidsovertreding, 1 keer geen helm dragen en 1 keer passeren verkeerde zijde vluchtheuvel.

Buitenpost: kettingbotsing
Zondag omstreeks 17.15 uur vond een kettingbotsing plaats op de West. 5 autos naderden vanuit Twijzel de mini-rotonde met de Lauwerswei. 3 autos stonden stil, te weten de auto van een 45-jarige inwoner van Baflo, auto van een 25-jarige inwoner van Buitenpsot en een auto van een 26-jarige inwoner van Munnikenzijl. De auto van een 20-jarige inwoner van Garyp botste op de drie voorstaande, waarna ook de auto van een 23-jarige inwoner van Veendam tegen zijn voorganger botste. In de auto van de 20-jarige zaten nog twee personen, een 17-jarige inwoonster van Beetsterzwaag en een 22-jarige inwoner van Buitenpost. Deze 2 personen zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten met nekklachten De 23-jarige uit Vendam is per ambulance overgebracht naar het AZG in Groningen met nekklachten.

Sint Annaparochie: rijden onder invloed
Zondag omstreeks 19.15 uur werd een 29-jarige automobilist uit Engelum gecontroleerd tijdens de gehouden controlle. Op bureau blies hij 480 ugl, goed voor een rijverbod van 4 uur. Tegen de bestuurder is proces verbaal opgemaakt.

Franeker:invordering rijbewijs
Zondag omstreeks 16.15 uur werd een 26-jarige automobilist uit Sint Annaparochie gecontroleerd. In Menaldum reed de bestuurder 60 km per uur terwijl 30 km is toegestaan, haalde in over een doorgetrokken streep en reed op de weg Drongrijp naar Franeker 160 km per uur en haalde daar in over de verdrijvingsvlakken. Tegen de man wordt proces verbaal opgemaakt en tevens is zijn rijbewijs ingevorderd.

Harlingen: Straatroof
Zondag omstreeks 18.30 uur vond een beroving plaats op een 57-jarige inwoonster van Burgum op de Zuiderhaven. De dader benaderde de vrouw van achteren en trok de tas van haar schouder en rende hiermee weg, achtervolgd door de echtgenoot van het slachtoffer. Dader wist te ontkomen. Signalement: ongeveer 30 jaar, lengte ongeveer 185 190 meter, fords postuur, kort stekelig blond/rossig haar en een stoppelbaard. Droeg een beige met licht en donkerblauw geblokte fleece trui en een spijkerbroek.

Leeuwarden: inbraak bedrijf
Zondag omstreeks 19.35 uur werden op de Oostergoweg een 3-tal personen aangehouden voor een inbraak uit een bedrijf aan de Oostergoweg. Het zijn een 31-jarige inwoner van Leeuwarden, een 26-jarige inwoner van Groningen en een 29-jarige man zvwovp. De eerste 2 personen hadden een computer bij zich op de fiets en de derde verdachte werd, bij het bedrijf waar ingebroken was, aangetroffen met in zijn hand een systeemkast en een toetsenbord.

Breezanddijk: snelheidsovertreding
Zondag omstreeks 20.57 uur werd een 47-jarige automobilist uit Harlingen bekeurd terzake snelheidsovertreding. Hij reed over de Afsluitdijk met een snelheid van 178 km per uur. Na correctie bleef 172 km per uur over. Dit was dus 52 km per uur te hard. Proces verbaal opgemaakt en rijbewijs is ingevorderd.

Lemmer: vernielingen en dader
Zondag omstreeks 21.30 uur werd op de Zeedijk een 33-jarige inwoner van Lemmer aangehouden voor vernielingen. Hij had met een fiets gegooid, brievenbussen ingeslagen en tegen een auto geschopt. Dit was gezien door een groep jongelui. Onderzoek wordt voortgezet.

Idaerd: rijden zonder rijbesij
Zondag omstreeks 20.10 uur werd op de Rijksweg 32 onder Idaerd een 31-jarige automobilist gecontroleerd. Hij was niet in het bezit van een rijbewijs. Proces verbaal wordt opgemaakt.

Leeuwarden: brandstichting en aanhouding verdachte Maandag tussen 00.00 uur en 01.00 uur bleek dat een ruit was ingeslagen en er iets zou branden op een school aan de Plataanstraat. Er was een klein brandje bij de voordeur, een kapotte fles met lampenolie. Uit onderzoek bleek eerder op de avond een ruit te vernield op de Abeelstraat. De bewoner, een 21-jarige inwoner van Leeuwarden kwam thuis en de verdachte, een 21jarige inwoonster van Leeuwarden, stond voor hem met een molotovcocktail (fles met vloeistof) . Getuigen hadden een vrouwspersoon bij de school gezien. Omstreeks 00.55 uur melding dat een vrouw met een molotovcocktail stond voor een bar aan de Soendastraat. Daar werd de verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau. Onderzoekt wordt voortgezet.

Dokkum: rijden onder invloed
Maandag omstreeks 01.37 uur werd een 29-jarige automobilist uit Dokkum gecontroleerd op de Birdaarderstraatweg. Op bureau blies de verdachte 490 ugl, rijverbod van 5 uur. Afgehandeld via Kort-Om.

Sneek: ramkraak
Maandag omstreeks 02.55 uur vond een ramkraak plaats bij een modewinkel aan de Jousterkade. Een ruit van de linkervoordeur was vernield. Onderzoek in de omgeving leverde niets op. Weggenomen een partij heren merkkleding. Eigenaar komt nog aangifte doen.

Leeuwarden: etalagekraak
Maandag omstreeks 02.30 uur werd een etalageruit van een juwelier aan de Schrans ingegooid. Vanuit de etalage werd een 4-tal horloges, alsmede een onbekend aantal oorknopjes weggenomen. Eigenaar komt nog aangifte doen.

Leeuwarden: poging inbraak woningen en aanhouding verdachten Maandag omstreeks 05.00 uur werd door een getuige gemeld dat een tweetal mannen achter woning aan de Canterstate struinden. Bij onze komst renden de beide mannen weg en konden even later aangehouden worden. Het zijn een 20-jarige inwoner van Leeuwarden en een 19-jarige inwoner van Leeuwarden. Achter in de steeg stonden twee damesfietsen en stonden niet op slot. Fietsen overgebracht naar het bureau. Verdachten overgebracht naar het bureau en onderzoek zal worden voortgezet.

Bureau Communicatie tel: 058 880 8272