Apple Benelux

Apple onthult nieuwe Titanium PowerBook G4

De nieuwe PowerBook G4 is nog krachtiger, heeft een superbreed 15,2-inch hogeresolutiebeeldscherm en een volledig digitale DVI-poort voor de flat-panelbeeldschermen van Apple

Bunnik, 29 april 2002 - Apple introduceert vandaag de nieuwe Titanium PowerBook G4-serie met een splinternieuw hogeresolutiebeeldscherm, een nog snellere PowerPC G4-processor, de eerste geïntegreerde DVI-poort (Digital Visual Interface) in de branche en, uniek voor een notebook, een geïntegreerde Gigabit Ethernet-voorziening.

Het nieuwe superbrede 15,2-inch beeldscherm heeft een aangepaste resolutie van 1280 x 854 pixels, die maar liefst 23 procent hoger is dan die van de vorige modellen. Daarnaast is het scherm helderder en biedt het een betere kleurverzadiging. Dankzij een snellere PowerPC G4-processor tot 800 MHz en een 1 MB Level 3-cache, is dit nieuwe model veel krachtiger, zodat veeleisende programma's als Final Cut Pro en Photoshop nog beter kunnen worden uitgevoerd. Bovendien levert de nieuwe geïntegreerde DVI-poort voor analoge en digitale video-uitvoer een volledig digitale verbinding met de bekroonde flat-panelbeeldschermen van Apple en de nieuwe generatie digitale projectors die zijn uitgerust met DVI.

"De beste professionele notebook is nu nog beter", aldus Steve Jobs, CEO van Apple. "Het nieuwe hogeresolutiescherm van de nieuwe Titanium PowerBook G4 is het beste beeldscherm dat ooit in een draagbare computer is geïnstalleerd. De geïntegreerde DVI-poort, een primeur in de branche, zorgt voor een volledig digitale verbinding met de flat-panelbeeldschermen van Apple en met digitale DVI-projectors. Bovendien is deze draagbare computer maar liefst tien keer zo snel als alle andere notebook. En door de geïntegreerde Gigabit Ethernet-voorziening, is deze powerbook tien keer sneller dan andere notebook.

Met de nieuwe DVI-naar-ADC-adapter van Apple kunnen gebruikers van de nieuwe PowerBook G4 eenvoudig één van de nieuwe, flat-panelbeeldschermen van Apple aansluiten die zijn uitgerust met de innovatieve ADC-connector (Apple Display Connector) van Apple. De DVI-naar-ADC-adapter van Apple brengt het volledig digitale videosignaal, de USB-gegevens en de stroom over via één kabel. Hierdoor is de aansluiting van het beeldscherm bijzonder eenvoudig en is een wirwar van kabels op het bureau voorgoed verleden tijd. Bovendien kan via de adapter een tweede Apple flat-panelbeeldscherm worden aangesloten op bepaalde Power Mac G4-configuraties, waaronder de modellen met de nieuwe NVIDIA GeForce Titanium grafische processor.

De nieuwe PowerBook G4 is uitgerust met een snelle PowerPC G4-processor met Velocity Engine tot 800 MHz, een snelle L3-cache van 1 MB DDR (Double Data Ram) SDRAM en een 133-MHz systeembus op alle modellen. Dankzij de nieuwe architectuur voor verhoogde prestaties is de nieuwe 800-MHz PowerBook gemiddeld 33 procent sneller dan 1,7-GHz Pentium 4-notebooks.* De nieuwe PowerBook G4-modellen zijn verder uitgerust met een ATI Mobility Radeon 7500 grafische processor met AGP 4x-ondersteuning en 32 MB DDR-videogeheugen. Hierdoor levert deze computer uitstekende grafische prestaties.

De nieuwe Titanium PowerBook G4 vormt tevens de nieuwe standaard op het gebied van mobiele communicatie: het systeem bevat een ingebouwde Gigabit Ethernet-voorziening (10/100/1000Base-T) en een 56K-modem. Alle modellen zijn voorzien van ingebouwde antennes en een AirPort-kaartsleuf voor de op de 802.11-norm gebaseerde AirPort-technologie, waardoor draadloze communicatie met een snelheid tot 11 megabit per seconde mogelijk is. In het 800-MHz model is bovendien standaard een AirPort-kaart geïnstalleerd.

Alle PowerBook G4-modellen zijn standaard voorzien van FireWire- en USB-poorten en worden geleverd met de populaire Apple programma's iPhoto (voor het beheer en uitwisselen van digitale foto's), iMovie 2 (voor het maken van digitale films) en iTunes 2 (voor het samenstellen van een digitale-muziekbibliotheek).

De nieuwe Titanium PowerBook G4 is tevens voorzien van het volgende:
* titanium ontwerp van nog geen 2,6 cm, dat slechts 2,4 kg** weegt;
* 256 of 512 MB SDRAM, uitbreidbaar tot 1 GB;
* gecombineerde dvd-rom/cd-rw-eenheid met sleuf;
* Ultra ATA/66 harde schijf van 30 of 40 GB (standaard), of harde schijf tot 60 GB (optioneel);

* één lithium-ionbatterij met een gebruiksduur tot vijf uur;
* DVI-naar-VGA-adapter en DVI-, S-video-, USB-, FireWire-, geluidsinvoer- en geluidsuitvoerpoorten;

* Mac OS X 10.1.4 (nieuw) en Mac OS 9.2.2;

* een kleine, superlichte lichtnetadapter.

Prijzen en verkrijgbaarheid
De twee standaardconfiguraties van de nieuwe PowerBook G4 zijn vanaf medio mei verkrijgbaar via de Apple Store (www.apple.com/nlstore) en bij geautoriseerde Apple resellers.

Voor de 667-MHz PowerBook G4 geldt een adviesprijs van 2999 euro***. Dit model is uitgerust met de volgende voorzieningen:
* 256 MB SDRAM;

* Ultra ATA/66 harde schijf van 30 GB;

* voorbereid voor AirPort met geïntegreerde antennes en kaartsleuf.
Voor de 800-MHz PowerBook G4 geldt een adviesprijs van 3799 euro***. Dit model is uitgerust met de volgende voorzieningen:
* 512 MB SDRAM;

* Ultra ATA/66 harde schijf van 40 GB;

* ingebouwde AirPort-kaart met geïntegreerde antennes.
Extra maatwerkopties voor de nieuwe PowerBook G4 zijn een harde schijf van 60 GB, tot 1 GB SDRAM, een AirPort-kaart en het AppleCare Protection Plan.

Voor klanten in het onderwijs gelden speciale prijzen voor Macintosh computers via de Apple Store voor het Onderwijs op www.apple.com/nl/education/store.


* Gebaseerd op veelgebruikte bewerkingen in Adobe Photoshop 7.0.
** Het gewicht is inclusief de batterij en de optische-schijfeenheid en kan variëren, afhankelijk van de configuratie en het fabricageproces.


*** Genoemde prijzen zijn exclusief BTW.

© 2002 Apple. Alle rechten voorbehouden. Apple, het Apple logo en Macintosh zijn gedeponeerde handelsmerken of handelsmerken van Apple. Andere bedrijfs- of productnamen kunnen handelsmerken zijn van hun respectieve eigenaars.


***

Apple
Apple gaf in de jaren '70 het startschot voor de personal-computerrevolutie met de Apple II en vond in de jaren '80 de personal computer opnieuw uit met de Macintosh. Apple staat nu opnieuw achter zijn oorspronkelijke missie: de beste producten leveren op het gebied van personal computers aan studenten, docenten, ontwerpers, grafici en consumenten over de hele wereld, door middel van innovatieve programmatuur, apparatuur en Internet-producten.

Websites van Apple: Voor informatie over Apple: http://www.apple.com Voor informatie over Apple Nederland: http://www.apple.com/nl Voor persberichten van Apple Benelux: http://www.apple.com/nl/pr