SOTHEBY'S
Press Release

Veiling van Tuinbeelden en -ornamenten bij Sotheby's Amsterdam maandag 29 april 2002
DE COLLECTIE PIET JONKER

Gevelstenen, sculpturen, tuinornamenten, putten, vazen, urnen, schalen, bekkens, zonnewijzers, banken en ander tuinmeubilair, transformeren op 26, 27 en 28 april de zalen en plaza van Sotheby's Amsterdam tot een waar lusthof. Voor de tweede keer vindt bij Sotheby's in Amsterdam een veiling plaats die geheel gewijd is aan Tuinbeelden en Tuinornamenten. De in de veiling aangeboden objecten zijn afkomstig uit de Collectie van Piet Jonker.

De veiling, die plaatsvindt op 29 april, biedt zeldzame en interessante objecten, zoals een paar gietijzeren wilde zwijnen, waarvan er één is gemerkt en één gesigneerd. De zwijnen werden vervaardigd in Frankrijk rond 1870 en zijn 88 cm. hoog. Een Val d'Orsny fontein, vormgegeven als een jongetje naar Moreau, werd rond 1870 vervaardigd. Een paar buitengewone decoratieve Franse vazen zijn rijk gedecoreerd in relief met maskers, vruchten en bloemen. Een 18de eeuwse sculptuur van een vrouwfiguur verbeeldt de Overvloed. Zeldzaam is een gegalvaniseerd koperen figuur van een visser. Interessant zijn allegorische groepen van de vier seizoen, uitgevoerd in Vicenzasteen.

Kunstvoorwerpen voor tuin en terras genieten een toenemende belangstelling en vormen in Nederland een groeiend verzamelgebied. De combinatie van natuur met door de mens vervaardigde kunstvoorwerpen geeft een bijzonder verrassend en spannend resultaat. De zomer, met bloeiende en kleurige planten en bloemen en groene bossages, laat beelden en urnen fraai uitkomen. Verscholen in het struweel is een sculptuur een verrassing voor het oog. Maar ook in de winter, als grijze luchten een melancholieke stemming creëren en tuinen sober en terrassen kaal tonen, vormt een mooi beeld of ornament een belangrijk sfeerelement in een tuin en maakt een wereld van verschil.

Een interieur is bij uitstek een expressie van de bewoners, en veel aandacht wordt dan ook besteed aan de aankleding ervan. Met grote zorg worden kunst en antiek uitgezocht om het interieur te verfraaien. De tuin, ook wel "een extra kamer" genoemd, wordt in tegenstelling tot de living natuurlijk niet alle dagen bewoond. Desalniettemin is zij een onbetwist verlengstuk van een fraai huis en een smaakvol interieur; een mooi tuinbeeld of een grote urn vormen een prachtige toevoeging tot de uitstraling van een huis.

De Collectie Piet Jonker

Vanuit het fraaie buiten Lindenhoff in Baambrugge leidt Piet Jonker een internationaal vermaard bedrijf dat gespecialiseerd is in historische bouwmaterialen. Aanvankelijk geïnspireerd door Paul Huf's reclamefoto's voor de Grolsch campagne "Vakmanschap is Meesterschap", begon Piet Jonker met het bijeenbrengen van oude gebruiksvoorwerpen. Hij raakte al spoedig in de ban van de oude materialen en specialiseerde zich in historische bouwmaterialen, die voor restauraties van monumenten onontbeerlijk zijn zoals plavuizen, houten vloeren, schouwen en wandtegels, uitgebreid met andere decoraties. In Duitsland wordt Jonker vaak betrokken bij de restauraties van oude huizen en kastelen., zoals het oudste hospitaal van Tönningen, dat nu als museum in gebruik is, en het oude muntgebouw van Friedrichstadt. Een bezoek aan de landelijk gelegen vestiging van Sotheby's in Billingshurst (Engeland), waar tweemaal per jaar grote veilingen van tuinbeelden en tuinornamenten plaatsvinden, opende zijn ogen voor de schoonheid van het tuinornament in een fraaie ambiance. Jonker breidde hij zijn collectie uit met stenen sculpturen en tuinornamenten, die in een speciaal ontworpen Renaissance tuin tentoongesteld worden.

Piet Jonker ziet het als een uitdaging om een veiling van tuinornamenten samen te stellen. Dergelijke veilingen vinden al jaren met zeer veel succes plaats in diverse Zuid-Europese landen. De veiling van 29 april biedt beelden in overvloed, van brons, steen, lood en gietijzer. Er zijn indrukwekkende sculpturen van Diana's en Apollo's, maar ook aantrekkelijke stenen muzikanten, putti of poortwachters in de vorm van leeuwen. Een belangrijk deel van de veiling werd onlangs door Piet Jonker verworven van een landhuis in België. Deze particuliere collectie omvat een aantal Italiaanse tuinsculpturen, putten, balustrades, fonteinen, stenen tuinmeubilair, maar ook een groot aantal stenen schalen, urnen en kanonskogels.

Kijkdagen: vrijdag 26 april 10.00-20.00 uur, 27 en 28 april 10.00-16.00 uurV eiling: maandag 29 april

BEELDMATERIAAL IS OP AANVRAAG BESCHIKBAAR

Met vriendelijke groet,

Diana Ridderikhoff

Press & Marketing

T: * 31 (0)20 550 2205
F: * 31 (0)20 550 2310
E: diana.ridderikhoff@sothebys.com
Sotheby's, De Boelelaan 30, 1083 HJ Amsterdam