Katholieke Universiteit Nijmegen

Van 29 april tot en met 4 mei
Nederlandse Jeugdkampioenschappen schaken op KU Nijmegen

Van maandag 29 april tot en met zaterdag 4 mei vinden de Nederlandse Jeugdkampioenschappen Schaken 2002 plaats op de Katholieke Universiteit Nijmegen. In drie leeftijdsgroepen strijden zo´n 120 jongens en meisjes een week lang om de titels. Er wordt dagelijks gespeeld tussen 8.30 uur en 18.15 uur. Toeschouwers zijn van harte welkom in het Universitair Sportcentrum, Kwekerijweg 4. Daar vindt ook de officiële ontvangst plaats op 29 april, (11.30 uur) en de prijsuitreiking op 4 mei (om 16.00 uur). De kampioenschappen zijn te volgen op de site van de KNSB: www.schaakbond.nl Martine Middelveld uit Lent behoort tot de favorieten in de categorie meisjes t/m 14 jaar en is zelfs als eerste geplaatst.

Sport en denken in Nijmegen
De organisatie van het Kampioenschap is in handen van de Koninklijke Nederlandse Schaakbond (KNSB) en de Nijmeegse schaakvereniging `Strijdt met Beleid'. De Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN) faciliteert het toernooi door het beschikbaar stellen van ruimten en voorzieningen. De jongerengroep is voor de KU Nijmegen interessant qua leeftijd en belangstelling. College van Bestuursvoorzitter ir. R. de Wijkerslooth zegt in het programmaboekje van het toernooi: "Zoals vorig jaar al bleek: dit jeugdkampioenschap past goed op onze universiteit. Studeren aan een universiteit en schaken lijken op elkaar. Voor je aan je studie begint moet je goed nadenken welke studie bij je past en waar je talenten liggen. Dat lijkt op de openingszet bij het schaken. Die zet je ook niet zomaar. Je bedenkt van tevoren de varianten en loopt vooruit op alle mogelijke tegenzetten, maar uiteindelijk kies je de openingszet waarvan je het meest verwacht.

Hoogtepunt jeugdschaak
De Nederlandse Jeugdkampioenschappen zijn het jaarlijkse hoogtepunt van het jeugdschaak. De Nederlandse top strijdt hier om de felbegeerde titels en daaraan gekoppelde rechten. De drie winnaars en winnaressen in de verschillende categorieën plaatsen zich rechtstreeks voor de komende Europese Jeugdkampioenschappen.
Voor dit toernooi hebben zich 121 spelers(sters) geplaatst, die in zes groepen strijden om de Nederlandse Jeugdtitels. De leeftijdscategorieën zijn: A (t/m 20 jaar), B (t/m 16 jaar) en C (t/m 14 jaar). Per leeftijdscategorie zijn twee groepen: `Meisjes' en `Jeugd'.
De Nederlandse Jeugdkampioenschappen zijn voor verschillende Nederlandse jeugdschakers de springplank geweest naar internationaal succes. Zo heeft Nederland de afgelopen drie jaren een Europese Jeugdkampioen mogen verwelkomen: in 1998 Dennis de Vreugt (t/m 18 jaar), in 1999 weer Dennis, maar nu t/m 20 jaar, en in 2000 was dit Marc Erwich (t/m 14 jaar).

Dagelijks verslag op de website
Een programmaoverzicht en een lijst van deelnemers met hun woonplaats zijn te vinden op de website van de KNSB: www.schaakbond.nl Voorafgaand, tijdens en na afloop van het toernooi is daar allerlei informatie over de kampioenschappen te verkrijgen. Een dagelijkse fotosessie met impressies van het toernooi en de meeste partijen zijn reeds dezelfde dag nog te downloaden van de KNSB-site. De persdienst zal dagelijks per leeftijdscategorie een bulletin uitbrengen. 19-4-2002


* zie site schaakbond