Gemeente Hoogeveen

Nieuws
---

24 april 2002

Slowaaks koor in kerk Hollandscheveld

Bij een bezoek van de koningin aan Hoogeveen kan een delegatie uit de Slowaakse zusterstad Martin niet ontbreken. In het gevolg van de burgemeester van Martin komen eind deze week de dansgroep Turiec en het koor Cantica mee naar Nederland. Op maandag 29 april geeft Cantica samen met enkele koren uit Hollandscheveld, Elim en Tiendeveen een concert in de Nederlands Hervormde Kerk in Hollandscheveld. Het concert begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk.

De stedenband van Hoogeveen met Martin bestaat inmiddels twaalf jaar. De vrienden uit Martin komen deze keer met een gezelschap van circa vijftig personen naar Nederland. Ze zijn vol enthousiasme en verwachting om bij de komst van Koningin Beatrix en haar familie aanwezig te zijn. Het is voor hen ook iets heel bijzonders om een koningin, prinsen en prinsessen te zien en voor hen op te treden. Naast de burgemeester, de heer Bernát, en zijn echtgenote, de dansgroep en het koor komt ook een aantal leden van de gemeenteraad mee naar Hoogeveen.

De dansgroep Turiec is hier al goed bekend. Reeds vier maal eerder was de groep in Hoogeveen om met hun wervelende show van Slowaakse muziek en dans in schitterende nationale kledij de harten van de
toeschouwers te stelen. De eerste
kennismaking was in 1991, toen de dansers een groot aantal basisscholen bezochten. In 1992 trad Turiec meerdere malen op in de Hoofdstraat ter gelegenheid van de Pulledagen. In 1995 luisterden de dansers het eerste lustrum van de stedenband op met onder andere een optreden in de Tamboer en in 1997 waren ze er weer bij de opening van de nieuwe Tamboer. De kinderen worden ondergebracht in gastgezinnen.

Ook het koor Cantica is van hoge klasse. Bij de viering van het tienjarig bestaan van de stedenband, dat in Martin werd gevierd, verzorgden zij een schitterend concert.

Op Koninginnedag zullen Turiec en Cantica optreden in aanwezigheid van de koninklijke familie op de hoek Van Echtenstraat/Van Echtenplein. Tussen 12.00 en 13.00 uur is er een optreden in de Grote Kerk. 's Middags zullen de twee groepen een aantal keren hun levendige zang, muziek en dans voor de bezoekers opvoeren op een podium aan de Hoofdstraat, tegenover de kiosk.

De stedenband is ontstaan in 1990 toen Slowakije kort na de val van de
communistische regering de deur opengooide naar andere (West)Europese landen. Sindsdien zijn er veel contacten over en weer geweest en zijn er heel wat reizen gemaakt door groepen uit scholen, kerken,
sportverenigingen en door individuele personen. Er zijn met name veel
uitwisselingen geweest op het gebied van gezondheidszorg, natuur en milieu, welzijnswerk, politiek en cultuur.

De komende tijd zal het beleid van de Stichting Stedenband Hoogeveen - Martin met name gericht zijn op de toekomstige toetreding van Slowakije tot de Europese Unie. De Raad van Europa en de Nederlandse regering vinden dat contacten op het niveau van stedenbanden mee kunnen werken aan de voorbereiding tot deze toetreding.

© Copyright Gemeente Hoogeveen