Rijksuniversiteit Groningen

26 apr 2002

Nummer 59 23 april 2002

Wielervereniging Tandje Hoger

24-Uurs race door Noord-Groningen

24-Uurs race door Noord-Groningen
Pittoreske route
Parcoursrecord
Faciliteiten sportcentrum
Deelname
Noot voor de pers

Een etmaal lang op de pedalen. Op maandag 29 en dinsdag 30 april 2002 organiseert de Groninger Studenten Wielervereniging Tandje Hoger 'De 24 uur van Tandje Hoger'. Dit is een fietsprestatietocht waarbij de deelnemers in 24 uur zoveel mogelijk kilometers af moeten leggen. Deelnemen kan zowel individueel als in estafetteteams van maximaal vier personen.

De race wordt georganiseerd ter ere van het 25-jarig bestaan van Tandje Hoger en is tegelijk een opwarmertje voor de Giro d'Italia 2002, die op 11 en 12 mei in Groningen van start gaat. Start en finish zijn bij het sportcentrum van de Groningse universiteit op het Zernikecomplex.

Pittoreske route

De route is ongeveer 90 kilometer lang en voert door vele pittoreske dorpjes in de provincie Groningen. De route wordt gevormd uit twee lussen van elk 45 kilometer. Men komt dus telkens om de 45 km terug in Groningen. De eerste lus voert de deelnemers richting Middelstum en Stedum. De tweede helft van het parcours leidt via Den Ham naar Zuidhorn en Enumatil. Het startschot valt op maandag 29 april om 13.00 uur. Op Koninginnedag, 24 uur later, zullen de deelnemers finishen.

Parcoursrecord

In 1997, bij het twintigjarig bestaan van de vereniging, legde een aantal solo-deelnemers maar liefst 540 kilometer af. Verschillende deelnemers hebben inmiddels verklaard dat record te willen breken. Eén estafetteteam heeft het zelfs over 800 km. Of men dat gaat halen, is nog maar de vraag, maar het blijft hoe dan ook een moedige poging. Controle van de afgelegde afstand vindt plaats, net als bij de Friese Elfstedentocht, met behulp van stempelposten.

Faciliteiten sportcentrum

Tijdens de race worden de deelnemers zoveel mogelijk in de watten gelegd om hun prestatie te bevorderen. Zo kunnen ze onder andere gebruik maken van kleed-, douche- en slaapruimten in het sportcentrum. Ook is daar EHBO aanwezig en zijn er masseurs om de verstijfde spieren weer soepel te maken. De organisatie zorgt voor ravitaillering onderweg in de vorm van enkele versnaperingen.

Deelname

Inmiddels hebben zich ruim dertig deelnemers opgegeven voor deze uithoudingsproef. Dat is flink veel meer dan de vorige editie in 1997. Belangstellenden kunnen nog altijd informatie opvragen bij Marco Bergman, tel. (050) 311 55 90, of op de website van de vereniging kijken (www.tandjehoger.com ). De inschrijving is nog niet gesloten, dus opgeven kan nog altijd. Zelfs op de dag zelf bestaat nog de mogelijkheid tot inschrijven.

Noot voor de pers


* Meer informatie: Marco Bergman (050)311 55 90, e-mail l.m.bergman@student.rug.nl

* Over hetzelfde onderwerp verscheen op 7 maart 2002 een eerder persbericht