Korps: Groningen, plaats: Diverse 29-04-2002
Persberichten Regiopolitie Groningen
Maandag 29 april 2002

Dagelijkse berichten

Hoogezand: man aangehouden
De politie heeft zondagmorgen aan de Hoofdstraat in Hoogezand een 22-jarige man uit die plaats aangehouden. Een klant van een benzinestation zag de verdachte de kiosk van de pomp binnengaan terwijl hij een vlindermes bij zich droeg. Toen de gewaarschuwde politie ter plaatse was kwam de man naar buiten en bleek inderdaad in het bezit te zijn van een verboden vlindermes. Ook had de man een blikje frisdrank bij zich die hij niet bleek te hebben betaald. Na verhoor aan het bureau is de verdachte heengezonden. Het mes dat hij bij zich had is in beslag genomen. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt voor overtreding van de Wet Wapens en Munitie en voor diefstal.

Grijpskerk/Zuidhorn: snelheidscontroles
Op het Hoendiep in Zuidhorn en de Friesestraatweg in Grijpskerk heeft de politie zondagmorgen snelheidscontroles gehouden. In Zuidhorn werd van 228 voertuigen de snelheid gemeten. Vier bestuurders overschreden de maximumsnelheid van 80 km per uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 101. In Grijpskerk passeerden 153 voertuigen de radarpost van de politie. Twintig van hen overschreden de maximumsnelheid van 80 km per uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 120 km per uur.

Pieterburen: drie gewonden bij ongeval
Bij een kop-staart aanrijding op de Hoofdstraat in Pieterburen zijn zondagmorgen drie mensen gewond geraakt. Twee inzittenden van een personenauto, een 54-jarige vrouw en een 56-jarige man. Beiden uit Engelbert, liepen nek- en rugletsel op toen hun auto van achteren werd aangereden door een andere auto. De botsing ontstond toen de 54-jarige vrouw, die de auto van de slachtoffers bestuurde, remde voor een van rechts komende auto. De achter hen rijdende auto, bestuurd door een 39-jarige man uit Kloosterburen, kon niet meer de tijdig remmen en botste op de auto uit Engelbert. Ook een vrouwelijke inzittende (leeftijd onbekend) van de auto van de man uit Kloosterburen liep nekletsel op. De drie gewonden zijn voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht. De beide autos zijn door een bergingsbedrijf weggesleept.

Mensingeweer: frontale botsing
Drie inwoners van het Friese Oenkerk (leeftijden niet bekend) zijn zaterdagmorgen licht gewond geraakt bij een verkeersongeval op De Meerenweg bij Mensingeweer. De slachtoffers zaten in een auto, bestuurd door een 57-jarige man, eveneens uit Oenkerk. De bestuurder, die uit de richting van Wehe den Hoorn kwam, raakte door onbekende oorzaak de controle over zijn auto kwijt en belandde in de berm. Na een stuurcorrectie kwam de man op de verkeerde weghelft terecht en botste frontaal op een tegemoetkomende auto, bestuurd door een 58-jarige vrouw uit Groningen. De drie Oenkerkers zijn met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis vervoerd. Ze konden na behandeling naar huis. De bestuurster uit Groningen liep enkele gekneusde ribben op. Zij moest zich onder behandeling van een huisarts stellen. Beide autos raakten zwaar beschadigd en zijn door een berger afgevoerd.

Mensingeweer: auto uit de bocht
Een 43jarige automobilist uit de gemeente De Marne raakte zondagavond op De Meerenweg bij Mensingeweer door onbekende oorzaak de controle over zijn auto kwijt. De man, die in de richting van Winsum reed, gleed in een bocht met zijn wagen van de weg en belandde in een sloot na eerst nog tegen een boompje te zijn gebotst. De bestuurder liep geen letsel op. De auto is door een berger uit de sloot getakeld.

Groningen: diefstal kazen
Zondagmiddag werd door twee manen uit Groningen bij een benzinestation enkele stukken kaas weggenomen. De beide daders, een 35 en 50-jarige Stadjer, werden na een korte zoektocht aangetroffen in de Dirk Huizingastraat. De beide mannen waren nog in het bezit van de kaas. Aan het bureau gekomen werden de mannen gehoord en ingesloten. In de loop van de week worden ze voorgeleid aan de officier van justitie.

Groningen: lastige busklant
Een 22-jarige vrouw is zondagmidag op de Grote Markt aangehouden. De vrouw wilde een stadsbus in met een zak patat. De chauffeur vroeg haar de etenswaren buiten op te eten. De vrouw wilde dit niet en stapte toch in. Gewaarschuwde agenten verzochten alsnog de vrouw om te vertrekken. Hierop begon ze de chauffeur uit te schelden en gooide ze de patat de bus in. Toen ze door de agenten werd aangehouden verzette ze zich hevig. Uiteindelijk kreeg ze aan het bureau een forse boete voor belediging en baldadigheid, waarna ze werd weggestuurd.

Groningen: beste boete voor alcohol gebruik
Op de Weg der Verenigde Naties werd zondagavond een 33-jarige man uit Kootstertille aangehouden. De man reed onder invloed en bleek geen papieren te kunnen tonen. Toen agenten hem lieten blazen constateerden ze een promillage van bijna 2 promille. Gezien zijn buitenlandse nationaliteit werd hem direct een boete van 700 Euro opgelegd. Na betaling mocht hij vertrekken. Ook een 32-jarige Stadjer werd op de Helperzoom aangehouden. De man reed zonder noodzaak met mistlichten. Hij bleek bij controle op alcohol ook nog eens 1.3 promille alcohol in zijn bloed te hebben. Een proces verbaal was zijn deel.

Groningen: eten zonder geld
In een chinees restaurant aan de Steentilstraat heeft de politie zondagavond een 43-jarige stadjer aangehouden. De man had zich een heerlijke maaltijd verschaft en toen het op betalen aankwam bleek hij geen sou te bezitten. De man werd meegenomen naar het bureau waar bleek dat het inmiddels de derde keer was dat de man voor het feit werd gepakt.

Groningen: huisvredebreuk
De politie heeft zondagavond in een woning aan de Bonairestraat drie mannen aangehouden. De verdachten bleken de woning van een 26-jarige Stadjer binnen te zijn gedrongen na het forceren van een deur. Vermoedelijk wilden de drie in de woning drugs kopen. De bewoner wilde de mannen echter niet binnen hebben, waarna ze werden aangehouden. In de woning werd een kleine gebruikers hoeveelheid dope aangetroffen. De drie zijn voor de nacht ingesloten.

Groningen: benzinedief
Op de Vaargeul kon de politie zondagnacht een 43-jarige man uit Groningen oppakken. De agenten zagen bij het passeren van een geparkeerde auto dat er een bezineslang onder lag. Gelijktijdig liep een man bij de auto vandaan. Nadat de man was aangesproken bleek hij gereedschap bij zich te hebben en te stinken naar benzinelucht. In een aantal bosjes werd een jerrycan met benzine aangetroffen. De tank van de geparkeerd staande auto bleek open gebroken te zijn. De verdachte is na verhoor aan het bureau weggestuurd.

Stadskanaal: alcomobilist rijdt door na aanrijding Een 52-jarige inwoner van Stadskanaal is zondagavond in zijn woning aangehouden nadat hij met zijn auto op de Biesboschlaan in zijn woonplaats tegen een hekwerk was aangereden en daarna was doorgereden. Overigens reed de betrokken automobilist na het hekwerk nog door een aangrenzende tuin en bij het achteruitrijden werd nog een geparkeerde auto beschadigd. De man bleek onder invloed van alcohol te zijn (2 promille).Zijn rijbewijs werd ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op.

Veendam: dronken man aangehouden voor agressief gedrag Een 41-jarige Veendammer is zondagavond aangehouden, nadat hij op de Kerkstraat in Veendam stennis maakte bij een café waar hij zojuist was uitgezet. Hij vernielde onder meer het rolluik. Hij was dronken en bleef vervelend. Hierop is hij door de politie aangehouden, waarbij hij nogal tegenwerkte. De politie moest de nodige fysieke kracht gebruiken om hem mee te krijgen. Geboeid werd hij overgebracht naar het politiebureau waar hij ter ontnuchtering werd ingesloten. Na het afleggen van een verklaring kon hij het politiebureau weer verlaten. De politie maakt proces-verbaal.

Appingedam: problemen met AMAs
Met een groep van acht Amas (Alleenstaande minderjarige asielzoekers) zijn zondag problemen geweest in het opvangcentrum aan De Wierde in Appingedam. Zij kregen vanwege onaangepast gedrag door de leiding een verbod uitgereikt en moesten het centrum zondagavond verlaten. Dit leverde de nodige problemen op waarna de politie werd gewaarschuwd. Deze hield drie jongeren aan die pertinent weigerde het centrum te verlaten. Zij zijn in eerste instantie overgebracht naar het politiebureau, waar ze een verklaring konden afleggen. Ze zijn daarna op vrije voeten geteld. De politie maakt proces-verbaal op.

Leek: kater na uitje
Een echtpaar uit Leek had een grote kater nadat ze zondag een dagje uit waren geweest. Ze parkeerden s morgens hun auto bij het NS-station in Groningen om met de trein op reis te gaan naar het westen van het land. Toen ze zondagavond terug kwamen bij de auto constateerden ze dat een ruit van de auto was vernield en dat de geluidsinstallatie en de autopapieren verdwenen waren. Toen ze bij hun woning in Leek aankwamen merkten ze dat er was ingebroken. De achterdeur stond los en de woning was doorzocht. Tevens was de computerapparatuur meegenomen. De indruk bestaat dat het om dezelfde dader(s) gaat. Aan de hand van de autopapieren kon men het adres achterhalen, hetgeen vermoedelijk ook zo is gebeurd. De politie stelt een nader onderzoek in.

Uithuizermeeden: man aangehouden voor ingooien ruit Een 35-jarige inwoner van Warffum is zondagavond aangehouden, nadat hij met een steen een ruit had ingegooid van een taxibedrijf aan de Bergemastraat in Uithuizermeeden. Betrokkenen was het niet eens met de betaling over een taxirit. Omdat zijn klacht niet naar wens werd behandeld gooide hij buitengekomen uit kwaadheid het raam in. De politie kon de man en twee metgezellen in de buurt van het gebouw aanhouden. Al snel bleek dat de metgezellen slechts getuige waren geweest. De Warffumer en zijn metgezellen hebben een verklaring afgelegd over het gebeurde. De politie maakt proces-verbaal op.

Leek: inbraak tankstation, politie zoekt getuigen De politie is op zoek naar getuigen van een inbraak in een tankstation aan de Diepswal in Leek. Deze gebeurde zaterdagnacht omstreeks 3.00 uur. Hierbij werd een ruit van de kiosk vernield, waarna de onbekende daders diverse goederen meenamen, waar onder rookwaar. Vermoedelijk verplaatste de daders zich in een kleine grijze personenauto met een defect rechter achterlicht. Op het tijdstip van de inbraak was er vrij veel uitgaansverkeer bij de weg. De mogelijkheid bestaat dat iemand iets heeft gezien van de inbraak, of het rijden met een dergelijk voertuig. Zij worden verzocht zich te melden bij de politie van Leek telefoon 0900-8844.

Eemshaven: politie treedt op tegen gevaarlijk weggedrag De politie heeft zondagavond twee personenautos in beslag genomen en de rijbewijzen van de betrokken bestuurders die gevaarlijk rijgedrag vertoonden op havengebied van de Eemshaven. Tevens is een auto uit het verkeer genomen die niet verzekerd was. De politie hield zondagavond gericht toezicht in dit gebied in verband met voorgenomen illegale wegraces. Vorig weekend was de politie daar tevens aanwezig om dit tegen te gaan. Toen zijn onder meer drie personenautos in beslag genomen en tientallen bekeuringen gevallen voor snelheid, crossen en technische mankementen. Ook deze keer waren er weer enkele honderden autobezitters die zich verzamelden. Enkelen maakten aanstalten om te gaan racen, maar lieten dit achterwege vanwege het politietoezicht. Naarmate er meer autos en personen verschenen gingen individuele automobilisten toch wat ondernemen, zoals het crossen door de bermen, het rijden over het terrein met mensen op de motorkap en het rijden van rondjes. Hierdoor ontstonden gevaarlijke situaties waar de politie tegen optrad. Naast de inbeslagname van de twee personenautos vielen er nog enkele bekeuringen voor technische mankementen crossen door de bermen, vervallen APK, het niet dragen van de gordel, niet handsfree bellen en het onnodig claxonneren Enkele automobilisten zijn meegnomene naar het politiebureau voor het afleggen van een verklaring. Op een gegeven moment werd de situatie enigszins grimmig en werd er onder meer een steen gegooid tegen de achterruit van een politieauto die daardoor stuk ging. Omstreeks 21.30 verlieten de meeste automobilisten het terrein waardoor de situatie weer rustig werd. De politie beraadt zich samen met justitie, de gemeente en het Havenschap over de komende weken. Uitgangspunt is uiteraard dat de situatie aldaar rustig en veilig is en dat men zich aan de geldende verkeersregels houdt. Gevaarlijk rijgedrag kan leiden tot ongevallen waarvan moet worden aangenomen dat verzekeringsmaatschappijen de schade hiervan niet dekken. Ook toeschouwers die het slachtoffer worden zullen rekening moeten houden met het feit, dat verzekeringsmaatschappijen opgelopen schade niet zullen dekken. In die zin zal de politie alles in het werk stellen om voortzetting van vermelde activiteiten tegen te gaan.

Inlichtingen: Afdeling Communicatie, 0900-8844 (0.13 euro p/m)