Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

NIEUWE VERKEERSINFORMATIE OMZEILT

OOK FILES IN BINNENSTAD

Koninklijke Volker Wessels Stevin-dochter Vialis lanceert deze zomer

wereldprimeur met persoonlijke reisgids en km-heffing

HAARLEM, maandag 29 april 2002

Vialis start deze zomer een proef met de reis- en verkeersinformatie van de 21e eeuw. De reisinformatie kent vele toepassingen en is bij uitstek geschikt voor Navigatiesystemen. De huidige generatie die voor de plattegronden alleen gebruikt maakt van statische informatie op CD-rom en beperkt is tot het aangeven van files op alleen de snelwegen, maakt plaats voor een dynamisch systeem aangevuld met locale verkeersinfo. Navigatiesystemen worden zo interactief en geven alle opstoppingen en files aan. Of dat nou in de binnenstad is of op de snelweg.

Vialis, een dochterbedrijf van het beursgenoteerde Koninklijke Volker Wessels Stevin, introduceert hiertoe de onderneming ViaContent die de nieuwe verkeersinformatie gaat leveren. Vialis beheert voor het Rijk, Provincies, Gemeeenten en Waterschappen het grootste deel van alle verkeerslichten, lussen in het wegdek, systemen die ook het aantal auto's per minuut kunnen tellen, etc. Daarnaast onderhoudt en beheert Vialis nagenoeg alle bewegwijzering die onder meer de beschikbare ruimte in parkeergarages aangeeft.

ViaContent zet de schatten aan informatie over het verkeer dat via de bestaande Vialis-aparatuur op straat voorhanden is om in bruikbare reisinformatie voor nieuwe diensten. Het exploiteren is een gezamenlijk belang van Vialis en de eigenaren plus beheerders van die apparatuur. ViaContent levert de kant en klare informatie vervolgens aan providers die voor distributie aan de consument zorgen.

De reiziger beschikt daarmee altijd over de meest actuele informatie die via datacommunicatie naar het medium van zijn keuze kan worden gestuurd. Bijvoorbeeld het navigatiesysteem in de auto, PDA of mobiele telefoon. Ook kan via internet de route worden uitgestippeld. Met name het onlangs door KPN geïntroduceerde I-mode is uitstekend geschikt voor het ontvangen van gedetailleerde informatie over het wegennet.

"Dit soort informatie maakt het ook mogelijk dat wanneer je vantevoren opgeeft dat je om 17.00 uur bijvoorbeeld in de Wibautstraat in Amsterdam wil zijn, je de tijd doorkrijgt waarop je uiterlijk moet vertrekken. Hierbij wordt rekening gehouden met het verkeersbeeld onderweg. Deze berekening met verkeerskundige algoritmen is gestoeld op het jarenlang verzamelen en analyseren van verkeersgegevens", aldus Jos van Kleef, directeur van Vialis. Een voorbeeld langs de weg is het bord boven de filegevoelige snelweg van Den Haag naar Rotterdam dat aangeeft hoeveel minuten de automobilist erover doet om de Ringweg van de havenstad te bereiken. Een nauwkeurige en betrouwbare voorspelling dus in plaats van de gebruikelijke en meer vrijblijvende schattingen.

Kilometerheffing

ViaContent is al in gesprek met aanbieders van navigatiesystemen, telecomoperators, internetproviders, logistieke dienstverleners, autofabrikanten en andere partijen zoals bijvoorbeeld oliemaatschappijen. Voor de laatste is het interessant om bij de pompstations tv-schermen op te hangen waarop klanten tijdens het tanken kunnen zien waar het druk is in het omliggende wegennet.

Deze zomer gaan de eerste proeven voor km-heffing van start. Het geven van goede en actuele reisinformatie aan de automobilist past uitstekend bij het km-heffing concept volgens de Projectgroep Kilomterheffing van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Daarom wil ViaContent aan deze proeven deelnemen en start een eerste proef van met ruim 100 proefpersonen in een grote stad in de Randstad.

Vanaf november wordt het ViaContent systeem op de Nederlandse markt geïntroduceerd.