---

Brieven aan de Kamer
---

Defensie IV-traject en aanschaf ERP

26-04-2002

Met uw schrijven van 2 april jongstleden vroeg u mij om nadere informatie inzake de planning waarmee het Ministerie van Defensie rekent om uiteindelijk de selectie van een Enterprise Resource Planning (ERP) pakket af te ronden. Met deze brief informeer ik u hierover.

In mijn brief van 12 maart 2002 heb ik globaal uiteengezet hoe Defensie de komende jaren de herstructurering van de informatievoorziening (IV) gestalte wil geven. Daarin heb ik met name gewezen op de noodzakelijkheid van een gedegen voorbereiding, teneinde de voorgenomen ERP implementatie succesvol te kunnen doen slagen. Tevens meldde ik u dat ik verwacht in de loop van dit jaar verdere vervolgstappen gericht op de selectie van een ERP pakket ter hand te nemen.

Voor de volledigheid meld ik u dat er sprake is van twee ERP-oplossingen: een voor het personele functiegebied en een voor het financiële en materieel-logistieke functiegebied. De vereiste functionaliteit en de te bewerkstelligen professionalisering maakt het noodzakelijk om voor het personeelsgebied een op dat gebied gespecialiseerd ERP pakket (een zgn. Human Resource Management pakket) te gaan gebruiken. Dit pakket is niet geschikt voor de ondersteuning van de financiële en materieel-logistieke processen, waarvoor een ander pakket geselecteerd moet worden. Wel geldt uiteraard de eis dat beide ERP pakketten samen een geïntegreerd systeem gaan vormen teneinde de gewenste transparantie te waarborgen.

De stap om te komen tot de ERP oplossing op het personeelsgebied is reeds gezet. Met mijn schrijven van 16 oktober 2001 heb ik u van deze behoeftestelling op de hoogte gesteld. De realisatie is momenteel in volle gang en verloopt volgens planning. Het selectietraject wordt momenteel afgerond en de contractondertekening zal binnenkort plaatsvinden.

Parallel hieraan vindt momenteel de benodigde detaillering van de defensiebrede IV architectuur plaats, die naar verwachting zal zijn afgerond in het derde kwartaal van dit jaar. De volgende stap is de gestandaardiseerde gegevens en processen in de financiële en materieel-logistieke gebieden. Zoals het zich nu laat aanzien zal dit project begin volgend jaar de definities hebben vastgesteld. Bij de vaststelling van deze gestandaardiseerde gegevens en processen is het in te zetten pakket randvoorwaardelijk. Ieder pakket kent immers zijn eigen definities en processen die Defensie zal moeten volgen. Dit leidt ertoe dat de selectie van het ERP-pakket ten behoeve van de ondersteuning van de financiële en materieel-logistieke processen in het laatste kwartaal van dit jaar moet zijn afgerond. Aangezien het Europees verwervingstraject moet worden doorlopen, waarbij potentiële leveranciers gerechtigd zijn een aantal malen uitstel te vragen, is een verdere detailplanning omtrent het selectiemoment niet mogelijk

Samengevat geeft dit de volgende planning:

Activiteit

Start

Einde

Defensiebrede architectuur:

reeds gestart

afronding 3de kwartaal 2002

Personele processen in ERP pakket

reeds gestart

afronding 2de kwartaal 2002

Financiële- en materieel-logistieke proces- en gegevensstandaardisatie

start mei 2002

afronding 1ste kwartaal 2003

Selectie ERP-pakket (financiële- en materieel-logistieke procesondersteuning)

Voorbereiding (eisen vaststellen) reeds gestart

afronding selectie 4de kwartaal 2002

De Staatssecretaris van Defensie

H.A.L. van Hoof

Nieuws Ministerie van Defensie