FNV

Vakcentrales: `Doorbreek onwezenlijke WAO-stilte`
FNV Voorlichting - publieksinfo@vc.fnv.nl

In een open brief aan de politieke fracties hekelen de vakcentrales FNV, CNV en Unie MHP de 'onwezenlijke stilte' rond de WAO. Zij willen van de politieke fracties een duidelijk oordeel over het WAO-plan van werkgevers en werknemers.

De partijen in de Tweede Kamer moeten binnen een week een duidelijke uitspraak doen over het WAO-plan waarover werkgevers en werknemers binnen de Sociaal-Economische Raad (SER) een akkoord sloten.

"Na jaren van onophoudelijk politiek rumoer is het opeens onwezenlijk stil geworden rond de WAO. De werknemers hebben recht op duidelijkheid, in ieder geval voor 15 mei," schrijven vakcentralevoorzitters De Waal (FNV), Terpstra (CNV) en Verhoeven (Unie MHP) in een open brief aan de fractieleiders.

De voormannen noemen de politieke afhandeling van het langverwachte WAO-akkoord een belediging. Zij hekelen vooral de opstelling van het kabinet dat na jarenlange besluiteloosheid de SER om een WAO-advies vroeg. Enige weken na de formele vaststelling van het advies zei het kabinet de plannen op hoofdlijnen over te nemen.

Volgens de vakcentrales doet het kabinet aan gezichtsbedrog door op wezenlijke onderdelen het plan juist niet te steunen. De hogere uitkering voor mensen die niet meer aan de slag kunnen en het afschaffen van de WAO-boete voor werkgevers kreeg geen steun. Anderzijds voerde het kabinet op onderdelen verslechteringen door.

Het meest in het oog springt de invoering van de zogeheten partnertoets. Arbeidsongeschikten die genoodzaakt zijn om een bijstandsuitkering aan te vragen worden, anders dan de SER voorstelt, gekort wegens het inkomen van de partner.

De vakcentrales noemen het verder destructief voor het draagvlak dat het kabinet dreigende taal bezigt over de huidige WAO'ers terwijl de SER-plannen alleen voor nieuwe arbeidsgehandicapten gelden.

De onderhandelaars hadden zich met zo'n standpunt alle moeite kunnen besparen, schrijven de vakcentralevoorzitters. "Al met al is het duidelijk dat het kabinet geen enkele waarde hecht aan draagvlak voor de SER-voorstellen en aan het evenwicht en samenhang die er in zitten." De drie voorzitters vinden dat de kiezer nu recht heeft op een helder oordeel van de politieke fracties over de WAO-nieuwe-stijl.

"Wij vragen u dan ook op dit moment de enig juiste rationele keuze te maken: een inrichting van het WAO-stelsel langs de lijnen van het SER-advies. Het enige voorstel met werkelijk draagvlak en bovendien het enige voorstel dat voorligt," zo besluiten De Waal, Terpstra en Verhoeven.

29 april 2002

Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op http://www.fnv.nl/nieuws. Meer weten over uw salaris? Ga naar www.loonwijzer.nl of www.vrouwenloonwijzer.nl