Gemeente Leiden

Dagbesteding voor (ex-)verslaafden en dak- en thuislozen

Koken, klussen en computeren bij 'De Zaak'

De verbouwing is begonnen en deze zomer gaat het centrum van start: 'De Zaak' biedt straks dagbestedingactiviteiten voor (ex-)verslaafden en dak- en thuislozen, die nu niets om handen hebben. Parnassia coördineert en begeleidt het project aan de Middelstegracht, hierbij ondersteund door gemeente en politie.

CULTUUR EN EDUCATIE - In het voormalige LDM-gebouw aan de Middelstegracht 38 gaat binnenkort, naast de Buurtwerkmaatschappij, een tweede project van start. Na de aanpassing van een deel van het gebouw opent Parnassia circuit Verslavingszorg de deuren van 'De Zaak' voor dagbesteding van (ex-)verslaafden en dak- en thuislozen. 'De Zaak is straks geopend van half negen tot ongeveer half vijf', meldt Simone Régouw van Parnasia en coördinator van De Zaak. 'Maar een hele dag is té lang voor deze mensen. Waarschijnlijk zullen zij kiezen voor een activiteit in de ochtend óf de middag.'

Mensen die bij De Zaak binnenkomen hebben behoefte aan activiteiten die hun dagen zinvoller maken. Ze hebben bijvoorbeeld aangegeven dat ze willen leren koken. Ook vinden de deelnemers computers belangrijk, omdat ze daardoor misschien een betere toegang hebben tot werk. Sommigen willen met materialen leren werken om klusjes te kunnen verrichten in een eigen woonruimte of voor anderen.

Professionele kok

De eerste activiteiten in De Zaak zijn op die behoeften gericht. Zo kunnen de deelnemers straks aan het werk in de keuken. Hier leren zij koken, maar ook alles wat daarbij komt, zoals de inkoop, tafeldekken en opruimen. Een professionele kok zal de keukenactiviteiten begeleiden. In de computerruimte kunnen geïnteresseerden met verschillende programma's en internet leren werken. Verder wordt er in de De Zaak een atelier ingericht, voor schilderen, tekenen en bijvoorbeeld kleding verstellen en komt er een werkplaats voor bouwklussen.

Gebruiken verboden

Parnassia heeft huisregels opgesteld voor het welzijn en de veiligheid van de deelnemers, de medewerkers en de buurt. Zo moeten deelnemers zich aanmelden en zijn ze, als ze in het pand zijn, verplicht mee te doen aan een activiteit. Het bezit en gebruik van alcohol en drugs is verboden. Een deelnemer die zich niet aan de huisregels houdt kan de toegang tot het gebouw worden ontzegd.

Open Huis

Als de verbouwing van De Zaak is afgerond, nodigt Parnassia zowel de toekomstige deelnemers als instellingen en omwonenden uit voor een Open Huis. 'Puur om een kijkje te nemen bij onze activiteiten en de verschillende ruimten die we hebben ingericht', licht Simone Régouw toe. Parnassia werkt samen met de Buurtwerkmaatschappij Leiden bij het ontwikkelen van projecten voor De Zaak.