EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

Mbo-deeltijdonderwijs Transport en Logistiek

Op 17 april 2002 is de samenwerking tussen EVO, Gilde Opleidingen en Gilde-BT Contracting formeel vastgelegd. Een samenwerking die voor opleidingen in de Transport & Logistieke sector een aantal belangrijke veranderingen met zich meebrengt.

Aanleiding voor deze samenwerking is de steeds sterker wordende vraag naar landelijk erkende mbo-opleidingen die aansluiten bij de praktijk van alledag. Door de inzet van BeroepsBegeleidende Leerwegen (BBL) en de vakspecifieke inbreng van EVO wordt aan deze vraag voldaan.

Vanuit het ministerie van OC&W worden eisen gesteld aan mbo-opleidingen, de zogenoemde eindtermen. De eindtermen zijn uitgesplitst naar vier niveaus, te weten:

* Algemeen beroepsniveau Assistent
Transport- en logistiekopleidingen: Opslagmedewerker, Orderpicker, Ass.Operationeel medewerker Transport & Logistiek
* Algemeen beroepsniveau Basisberoepsbeoefenaar Transport- en logistiekopleidingen: Magazijnmedewerker, Warehousemedewerker

* Algemeen beroepsniveau Vakfunctionaris
Transport- en logistiekopleidingen: Groepsleider Magazijn, Warehousevoorman

* Algemeen beroepsniveau Middenkader / Specialist Transport- en logistiekopleidingen: Hoofd Magazijn, Warehousemanager

Behalve de eisen stelt het ministerie ook een financiële bijdrage ter beschikking middels de Wet Vermindering Afdracht Opleidingen. Deze bedraagt onder voorwaarden 2.400 euro per jaar per deelnemer en geldt naast de Scholingsaftrek of egalisatiesubsidies.

De combinatie EVO, Gilde Opleidingen en Gilde-BT Contracting staat garant voor een kwalitatieve beroepsopleiding die voldoet aan alle wettelijke normen. De BBL-opleiding is met name bedoeld voor personeel met enige jaren relevante werkervaring. Hierdoor kan de theorie van de opleiding sterk beperkt worden, zodat in circa veertig lesavonden per jaar de hele lesstof onderwezen wordt. Dit volgens de verdeling zeventig procent praktijkleren en dertig procent theoretisch leren.
Als extra ondersteuning voor de deelnemer is een goede praktijkbegeleiding vanuit Gilde Opleidingen een belangrijk onderdeel van elk BBL-traject.

Om alle aspecten van bovenstaande BBL-opleidingen nader toe te lichten worden voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd en brochures verspreid. Wilt u deelnemen aan een bijeenkomst of een brochure ontvangen, dan kunt u contact opnemen met
R. Zwamborn, projectmanager BBL-logistiek van Gilde-BT Contracting telefoon 077 320 2000.