Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Lespakket over kindermishandeling voor groep 5 en 6

Kan wel zijn

29 april 2002

Bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW is het lespakket over kindermishandeling Kan wel zijn verschenen. Het is bedoeld voor groep 5 en 6 en kan gebruikt worden binnen de kerndoelen voor 'Gezond en redzaam gedrag' of voor een les over de rechten van het kind. Het lespakket geeft leerlingen inzicht in de diverse vormen van kindermishandeling (lichamelijke en psychische mishandeling, seksueel misbruik en verwaarlozing) en biedt aanknopingspunten voor een oplossing.

Het lespakket bestaat uit dertig werkboekjes en een docentenhandleiding. In het werkboekje staan verhalen van Arthur, Lisa, Brenda en Randy. De situaties van de hoofdpersonen bieden de leerlingen mogelijkheden tot identificatie en structureren het daaropvolgende gesprek. In dat gesprek praten de leerlingen in eerste instantie niet over zichzelf, maar over de kinderen uit het gedicht en de verhalen. Door in te gaan op hun problemen, vormt zich bij uw leerling(en) langzaam een genuanceerd beeld van kindermishandeling. De tips in het werkboekje (bijvoorbeeld bellen met de Kindertelefoon, maar ook het lezen van boeken over dit thema) zijn bedoeld om dit beeld nog scherper te krijgen en het inzicht in de eigen situatie te vergroten.

Docentenhandleiding
Met dit lespakket kunnen docenten (vermoedelijk) mishandelde, misbruikte of verwaarloosde kinderen (klassikaal en individueel) bereiken. In de docentenhandleiding staat kort wat docenten verder kunnen doen bij vermoedens van kindermishandeling.

Website
Over kindermishandeling is ook een website ontwikkeld ( http://www.kindermishandeling.nl ). Het onderdeel van de website voor kinderen van 8-11 jaar sluit aan bij het lespakket Kan wel zijn. Verder bevat de website informatie voor oudere kinderen en voor volwassenen (docenten, docenten in opleiding en andere volwassenen).

Bestellen
Kan wel zijn is ontwikkeld door NIAM TMS en kost ¤ 18,75. ISBN 90-5050-948-7 en E 22912. Het lespakket is verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Contact
Afdeling Verkoop, e-mail: bestel@nizw.nl

Laatste update: 29 april 2002