Partij van de Arbeid

Den Haag, 29 april 2002

PARTIJ VAN DE ARBEID PRESENTEERT
100 DAGEN, 10 PUNTEN, 1 LAND
een contract met Nederland

Maandag 29 april heeft de Partij van de Arbeid onder leiding van Ad Melkert, Willem Vermeend en Jeltje van Nieuwenhoven het 100 dagenplan gepresenteerd. In dit plan staan de belangrijkste 10 punten die de Partij van de Arbeid wil aanpakken als de partij in een nieuwe regering komt. Het vormt de basis voor de inhoudelijke lijn van de campagne tot en met 15 mei.
Na de Tweede-Kamerverkiezingen verdient Nederland een vliegende start. Als het aan de Partij van de Arbeid ligt, regelt het nieuwe kabinet de volgende zaken binnen 100 dagen na zijn aantreden.

1. Einde aan de wachtlijsten
Het kabinet presenteert een plan waarmee het probleem van de wachtlijsten uiterlijk in 2006 is weggewerkt.

2. Aan de slag
Het kabinet dient een voorstel in voor een nieuwe WAO-wet op basis van het akkoord tussen werkgevers en werknemers. Deze wet gaat uit van wat mensen kunnen in plaats van wat ze niet kunnen - en garandeert financiële zekerheid aan mensen die volledig arbeidsongeschikt zijn.

3. Werk moet lonen
De eerste begroting van het kabinet bevat een verhoging van de arbeidskorting: mensen die werken of gaan werken betalen minder belasting.

4. Een sociaal land is een veilig land
Het kabinet lanceert een offensief tegen overlast en criminaliteit in de buurten op basis van het rapport van de hoofdcommissarissen van politie (Misdaad laat zich tegenhouden):

- 6000 agenten erbij, op straat, ook 's avonds;
- buurten schoonhouden, ook buiten kantooruren;
- grotere pakkans en hogere straffen voor veelplegers;
- ontspoorde jongeren een kans geven: overdag naar school, 's avonds vast;
- standaard anti-diefstal-chip in auto's en op fietsen. 5. Betaalbare zorg voor iedereen

- Het kabinet maakt bindende afspraken met verzekeraars, artsen, verpleegkundigen en patiënten over een betere organisatie van de gezondheidszorg.

- Het kabinet maakt een einde aan het jarenlange gesteggel en komt met een meerjarenplan voor de invoering van een nieuwe basisverzekering voor ziektekosten (inclusief de tandarts), met premies naar draagkracht.

6. Alle remmen los
Het kabinet besluit over het mobiliteitsplan. Er liggen goede voorstellen voor nieuw spoor, noodzakelijke wegen en slim gebruik van de weg. Het gaat nu om snelle besluitvorming én uitvoering, in het belang van de economie.

7. Je bent niet oud en je wilt wat
Het kabinet sluit een convenant met de pensioenfondsen om de overgang naar waardevaste pensioenen te regelen (indien dit niet lukt wordt een wetsvoorstel ingediend).

8. Niet alleen op de wereld

- Nederland start een nieuw internationaal initiatief voor kwijtschelding van schulden in de Derde Wereld, in ruil voor goed bestuur.
- De Nederlandse bijdrage aan de bestrijding van de Aids-crisis in Afrika wordt verdubbeld.

9. Geen jongere van school zonder diploma
Het kabinet sluit een akkoord met werkgevers, werknemers en scholen om te voorkomen dat jongeren vroegtijdig hun school verlaten voor een baan.

10. Druk, druk, druk

- Het kabinet dient een wetsvoorstel in voor een moderne verlofverzekering waardoor mannen en vrouwen beter in staat zijn werken, zorgen en leren te combineren.

- Het kabinet maakt met de gemeenten afspraken over de opvang van kinderen voor en na school en tussen de middag.

Geen woorden maar daden. De kiezers bepalen op 15 mei of de PvdA serieus werk kan gaan maken van deze plannen. Als de kiezers dit mogelijk maken willen we een regeerakkoord waarin duidelijk staat aangegeven welke prestaties er mogen worden verwacht: na 100 dagen en na 4 jaar. Daarover zal de PvdA op dag 101 publiekelijk verantwoording afleggen aan de kiezer.

PvdA
Samen kunnen we het beter

Voor nadere informatie: Altie Blanken 06-21 56 69 51