SP

Reactie SP op brief vakbeweging

Marijnissen: SER-advies WAO en kabinetsstandpunt beide asociaal

SP-voorman Jan Marijnissen reageert in een open brief aan de vakbeweging op de vraag van De Waal (FNV), Terpstra (CNV) en Verhoeven (Unie MHP) om duidelijk te maken waar de SP staat in de huidige WAO-discussie.

De voorzitters van de vakcentrales vragen een heldere politieke uitspraak te doen over het SER-advies, volgens deze voorzitters het enige voorstel met werkelijk draagvlak. Marijnissen bestrijdt dat er een breed draagvlak voor dat voorstel bestaat onder de achterban van de vakbeweging en wijst het voorstel als asociaal van de hand. Meer dan de helft van de toekomstig zieke- en arbeidsongeschikte werknemers zijn volgens hem - na invoering van dit voorstel - beduidend slechter af.

Marijnissen is het wel met de vakbondsbazen eens dat het kabinetsstandpunt neerkomt op een 'kortzichtige bezuiniging'. Hoewel hij ernstig met de bonden van mening verschilt over de wenselijke oplossingen van het WAO-vraagstuk, hoopt hij dat de bonden mét de SP tegen de plannen van het demissionaire kabinet in actie komen. Wel verwijt hij de bonden de rol van de tovenaarsleerling te hebben gespeeld. Met hun voorzet in het SER-advies zijn ze medeverantwoordelijk voor dit kabinetsstandpunt en nu helaas minder geloofwaardig in hun verzet.

Voor de wenselijke oplossingen van het WAO-vraagstuk verwijst Marijnissen in zijn brief naar het 'Sociaal Plan voor de 21ste eeuw' en naar 'Eerste weg links', het verkiezingsprogramma van de SP. Hij verwijst tevens naar www.waoplein.nl waar de SP het virtuele verzet tegen het kabinetsstandpunt aanvoert.