Ingezonden persbericht

Persbericht

Vijf jaar na het faillissement van Fokker: wat er behouden bleef...!

De mooiste Fokker-foto's in de Aviodome op Schiphol

In het luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol is een expositie te zien van de mooiste Fokker-foto's uit het archief van de Nederlandse vliegtuigbouwer die precies vijf jaar geleden failliet ging. Uit het overweldigende aantal foto's in het Fokker-archief werd een selectie gemaakt. De allermooiste foto's zijn nu tot het najaar voor het publiek te zien.

Na het faillissement in 1997 kocht de Fokker Heritage Trust de erfenis van de vliegtuigfabriek Fokker, na een nationale inzamelingsactie. Duizenden Nederlandse particulieren en bedrijven brachten toen twee en een half miljoen gulden bijeen. Het reusachtige bedrijfsarchief van Fokker, alsmede diverse historische vliegtuigen van de fabriek, waaronder de Fokker Spin uit 1911 werden op deze manier behouden voor het nageslacht. En die erfenis bleek duizenden verrassingen te bevatten....

Veel van die verrassingen, in de vorm van bijzondere foto's, zijn nu in de Aviodome te zien. Toen Anthony Fokker na de Eerste Wereldoorlog zijn bedrijf van Duitsland naar Nederland verplaatste, kwam ook de bijzondere beeldgeschiedenis van Fokker met hem mee. Deze foto's, die ongeveer zo'n zeven albums beslaan, vormden de basis van het omvangrijke bedrijfsarchief dat daarna werd aangelegd. In het archief bevinden zich nu ruim 420.000 afbeeldingen, waaronder tienduizenden glasnegatieven en vele dia's en foto's.

De Fokker Heritage Trust, die nu het bijzondere archief beheert, heeft zich ten doel gesteld het Fokker erfgoed te bewaren en aan het publiek te tonen. Uit de enorme hoeveelheid beeldmateriaal is nu een selectie van de allermooiste foto's gemaakt. De oudste van deze foto's werden nog door Anthony Fokker zelf geschoten. Ze laten vooral onderwerpen zien uit de periode 1910-1920: de pioniersperiode van Fokker.

Voor bezoekers van de bijzondere expositie is het Fokker-fotoboek 'Salto Mortale' tegen een gereduceerde prijs te koop in het Nationaal Luchtvaartmuseum Aviodome op Schiphol. De Aviodome is dagelijks geopend van 10 tot 17 uur en bevindt zich aan de Westelijke Randweg 201, 1118 CT Schiphol- Centrum.

Ingezonden persbericht