LENSINK VAN BERKEL COMM.

avro klassiek en idtv winnen vienna tv award

PERSBERICHT

AVRO KLASSIEK EN IDTV WINNEN VIENNA TV AWARD 2002

Hilversum 29 april 2002 AVRO Klassiek en IdtV winnen de Vienna TV Award 2002 met de documentaire Een Hartstochtelijke Les - op bezoek bij Maria Joao Pires. Daarnaast werd de documentaire onderscheiden voor beste camerawerk.

De Vienna TV Award 2002 voor klassieke muziek is afgelopen zaterdag 27 april gewonnen door de documentaire Een Hartstochtelijke Les, op bezoek bij Maria Joa]o Pires. De documentaire van Roel van Dalen werd in opdracht van AVRO Klassiek geproduceerd door IdtV Arts & Documentaries. Daarnaast kreeg Mark Bakker de prijs voor het beste camerawerk.
Een Hartstochtelijke Les doet verslag van het bezoek dat een aantal jonge pianisten, waaronder de Nederlander Bas Verheyden, bracht aan pianovirtuoos Maria Joa]o Pires. Tijdens deze week op haar boerderij in Portugal onderwees Pires op gepassioneerde wijze deze jonge talenten. De jury beoordeelde de film unaniem als het beste klassieke muziekprogramma van de afgelopen jaren. De makers zijn er, aldus de jury, in geslaagd om deze Masterclass indringend en liefdevol in beeld te brengen.
De Vienna TV Award 2002, tesamen met een bedrag van 10.000-,euro werd uitgereikt door juryvoorzitter Istvan Szabó, de internationaal vermaarde filmregisseur, die ooit een Oscar won voor zijn film Mephisto. De prijs werd in ontvangst genomen door Piet Erkelens, hoofd afdeling Arts & Documentaires van IdtV.

De Vienna TV Award 2002 is een driejaarlijks internationaal televisie- en muziekfestival en is bedoeld als forum voor musici en televisiemakers op het gebied van de klassieke muziek. Tegelijkertijd vindt er een competitie plaats van het beste klassieke muziekprogramma van de afgelopen jaren. De Vienna TV Award 2002 is een samenwerking tussen IMZ Vienna, de World Culture Forum Corporation (WCF), de European Broadcasting Union (EBU) en de Austrian Broadcasting Corporation (ORF).

Noot voor de redactie,