Isotis

PolyActive octrooien worden volledig eigendom IsoTis

Bilthoven, 3 mei, 2002 Het biomedische bedrijf IsoTis N.V. (Euronext Amsterdam: ISO), toonaangevend in de vervangingsgeneeskunde, heeft de optie uitgeoefend om de complete PolyActive-octrooiportefeuille te kopen van het Amerikaanse bedrijf Osteotech Inc. Vanaf 1997 had IsoTis een exclusieve licentie op deze octrooiportefeuille met een optie om deze volledig over te nemen voor juni 2003. IsoTis betaalt nu USD 1 miljoen (EUR 1,1 miljoen) aan Osteotech voor de octrooien, in plaats van het oorspronkelijk overeengekomen bedrag van USD 1,6 miljoen (NLG 4 miljoen, EUR 1,8 miljoen). In tegenstelling tot wat eerder was overeengekomen zal IsoTis geen enkele verplichting hebben tot het betalen van royalties aan Osteotech Inc. op producten gemaakt van PolyAcitve. De octrooien in de portefeuille verlopen tussen 2008 en 2015.

Prof. Dr. Clemens van Blitterswijk, president en chief executive officer van IsoTis zei, "Aangezien de oprichters van IsoTis nauw betrokken waren bij de ontdekking van PolyActive, is het een goede zaak dat wij voor een aanzienlijk lager bedrag dan eerder overeengekomen de rechten op deze technologie weer volledig in handen hebben gekregen. PolyActive is een belangrijke component van al onze ontwikkelingsprogramma's en en wij zullen nog lang voordeel hebben van het feit dat wij geen royalties meer hoeven te betalen"

PolyActive®
PolyActive is een unieke familie van co-polymeren die bestaan uit een hard blok en een zacht blok. Al naar gelang IsoTis de verhoudingen tussen hard en zacht varieert, is het in staat om producten te fabriceren die of heel zacht en flexibel zijn, of juist hard en stijf met substantiële mechanische kracht. PolyActive is synthetisch, biologisch afbreekbaar en is al in duizenden patiënten geïmplanteerd. Producten gemaakt van PolyActive zijn goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration en de Europese autoriteiten. Naast IsoTis zelf, verkopen verscheidene grote orthopedische bedrijven reeds medische hulpmiddelen op basis van PolyActive. PolyActive's unieke eigenschappen maken het zeer geschikt als dragermateriaal voor het kweken van autologe cellen en weefsels en geven het materiaal een centrale plaats in de tissue engineering programma's van IsoTis Bovendien is PolyActive zeer geschikt als afgiftesysteem voor geneesmiddelen.

IsoTis N.V.
IsoTis, gevestigd in Bilthoven en opgericht in 1996, is een biomedische onderneming die zich ten doel heeft gesteld de kwaliteit van het menselijk leven te verbeteren door te voorzien in de vraag naar weefsel- en orgaanvervanging met behulp van hybride technologieën op basis van materiaaltechnologie, tissue engineering en biotechnologie. IsoTis wil uitgroeien tot een wereldwijd toonaangevend bedrijf op het gebied van vervangingsgeneeskunde door voortdurende innovatie, een doelgerichte commercialisering en een leidende positie als het gaat om intellectueel eigendom. Sinds de oprichting van de onderneming heeft IsoTis ongeveer ¤ 106 miljoen aan aandelenkapitaal aangetrokken en is uitgegroeid tot de grootste tissue engineering onderneming in Europa. IsoTis is genoteerd aan Euronext (Amsterdam) en wordt verhandeld onder het symbool ISO.

IsoTis heeft momenteel 138 medewerkers. In aanvulling op de eigen internationale wetenschappelijke teams, heeft IsoTis overeenkomsten met zo'n 15 vooraanstaande instellingen voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van materiaalwetenschappen en tissue engineering, zoals MIT (Cambridge,VS), Tsinghua University (China), en de academische ziekenhuizen van Leiden, Maastricht, Twente en Utrecht.

Voor informatie: