Provincie Limburg

Koninklijke onderscheiding voor Oberbürgemeester Dr. J. Linden van

Aken
Gouverneur mr. B.J.M. baron van Voorst tot Voorst overhandigt vrijdag de versierselen behorende bij een koninklijke onderscheiding aan de heer dr. J. Linden, Oberbürgemeister van de stad Aken. De heer J. Linden wordt benoemd tot Officier in de orde van Oranje-Nassau vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de culturele, economische en politieke samenwerking tussen de stad Aken en de Nederlandse steden Heerlen en Maastricht, alsmede de samenwerking tussen de Belgische steden Luik en Hasselt.

De Gouverneur overhandigt de versierselen vrijdag om 12.30 uur in het Gouvernement te Maastricht (Ruys de Beerenbroeckzaal).

De heer Linden is van oorsprong advocaat. Sinds mei 1977 maakt hij deel uit van de gemeenteraad van Aken. In 1984 werd hij plaatsvervangend burgemeester en vervolgens in 1989 Oberbürgermeister van Aken.

Jürgen Linden heeft toonaangevend beleid ontwikkeld met betrekking tot de grensoverschrijdende samenwerking op gebied van het bestuur, de sport, openbare orde en veiligheid, economie, onderwijs, toerisme en sociaal-maatschappelijk gebied.
Zo was hij in 1989 de initiatiefnemer voor de jumelage met de Belgische steden Luik en Hasselt en de Nederlandse gemeenten Heerlen en Maastricht. Deze samenwerking is inmiddels geïnstitutionaliseerd in een regelmatig terugkerend burgemeestersoverleg. In 1994 ondersteunde hij de voorstellen van de voorzitter van de Duitse voetbalbond om te komen tot intensivering van de samenwerking van deze bond en de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond. Doel was onder meer het bevorderen van een betere verstandhouding tussen de beide supportersgroepen.

Als lid van het directorium van de stichting tot verlening van de Internationale Karlspreis van de stad Aken heeft hij het initiatief genomen om deze hoge onderscheiding in 1996 toe te kennen aan Hare Majesteit Koningin Beatrix. In het kader van deze toekenning initieerde en organiseerde hij een omvangrijk en hoogwaardig cultuurprogramma met onderwerpen als politiek, maatschappij en geschiedenis.
Dr. Linden is de belangrijkste vertegenwoordiger van Aken om te komen tot een verdere samenwerking tussen de volkshogescholen van Aken en de Limburgse gemeenten Heerlen en Maastricht.

Sedert 1993 is de heer Linden bestuurslid van de Stichting Deutsch-Niederländisches Jugendwerk, opgericht naar aanleiding van de negatieve beeldvorming die met name bij de Nederlandse jeugd bestond over de Duitse burger.

Toonaangevend zijn met name de inspanningen geweest van dr. Linden voor het eerste grensoverschrijdende industrieterrein (Avantis) van de steden Heerlen en Aken. Dit project heeft uiteindelijk geresulteerd in een intensieve vorm van samenwerking tussen de gemeenten Heerlen en Aken. Deze samenwerking heeft weer geleid tot het opstellen van een grensoverschrijdend ruimtelijk economisch ontwikkelings-perspectief. 26-4-2002 14:36