Inspectie voor de Gezondheidszorg


Vrijdag 3 mei 2002

IGZ: ANJA KOK MEDISCH ONZORGVULDIG BEHANDELD

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft haar onderzoek naar de dood van Volendamslachtoffer Anja Kok afgerond. Het gevoerde medisch inhoudelijke beleid door de betrokken zorginstellingen en hulpverleners is onzorgvuldig geweest. Daarnaast is de MRSA-positieve status van Anja Kok van invloed geweest op de toegankelijkheid van de noodzakelijke zorgverlening. Bovendien is de coördinatie van de zorgverlening onduidelijk verlopen.

De conclusies van dit onderzoek over het gevoerde medisch inhoudelijke beleid zijn voor de Inspectie aanleiding om nader onderzoek te doen naar mogelijke structurele tekortkomingen in de patiëntenzorg. Dit om herhaling in de toekomst te voorkomen. In afwachting van dit onderzoek draagt de Inspectie vooralsnog deze zaak niet ter toetsing voor bij het Tuchtcollege. Intussen hebben de ouders van Anja Kok de mogelijkheid om ten aanzien van het gevoerde medisch inhoudelijk beleid een klacht in te dienen bij de Klachtencommissies van de betrokken zorginstellingen en / of een klacht in te dienen bij het Regionaal Tuchtcollege tegen de betrokken artsen.

De IGZ heeft al eerder conclusies getrokken over de coördinatie van de hulpverlening aan de slachtoffers van de cafébrand in Volendam in het evaluatieonderzoek naar de geneeskundige hulpverlening bij deze ramp in juni 2001. De bevindingen van het onderzoek naar de coördinatie van de medische hulpverlening aan Anja Kok worden hieraan toegevoegd en aan het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voorgelegd. De coördinatie van de hulpverlening aan MRSA-positieve patiënten is hierbij een extra aandachtspunt.


-0-0-0-