---

Toespraken
---

Huldiging van de Franse Minister van Defensie M.A. Richard

02-05-2002

Voordracht door Minister van Defensie, mr. F.H.G. de Grave ter gelegenheid van de Huldiging van de Franse Minister van Defensie M.A. Richard, te Parijs, 2 mei 2002

Welkom alle aanwezigen.

Minister Richard,

Het is mij een eer en genoegen als ambtgenoot het woord tot u kunnen richten, tijdens deze goedverzorgde tulpenreceptie met een Zeeuws tintje. Ik voel dit vanwege meerdere redenen als een voorrecht. Ik zal u uitleggen waarom.

Ik ga even terug naar de herfst van het jaar 2000, nu dus ruim anderhalf jaar geleden. In oktober van dat jaar kwamen we elkaar tegen op bij de voorbereidingen voor de vredesmissie in de Hoorn van Afrika. In september had de Veiligheidsraad een resolutie aangenomen, waarmee de monitoring mission UNMEE op papier was bezegeld. Een gevoelig punt in ons land was de mogelijkheid tot extractie indien het in het grensgebied tussen Ethiopië en Eritrea flink uit de hand zou lopen. Dankzij uw persoonlijke inspanningen, minister Richard, kregen wij de toezegging dat, als de omstandigheden daar om zouden vragen, wij militaire steun zouden krijgen van de Fransen. Ook werkten in Djibouti onze eenheden voortreffelijk samen.

Minister Richard, het moet maar eens gezegd: uw persoonlijke rol en invloed waren destijds van doorslaggevende betekenis. Als een resultaatgerichte pragmaticus stond u uiterst welwillend tegenover onze Nederlandse verzoeken. Door uw positieve en open houding gingen de neuzen als vanzelf dezelfde richting op staan en konden de zaken gezamenlijk worden opgepakt. Daarmee heeft u ook een stempel gezet op het verloop van de Unmee-missie, die uiteindelijk een succesvolle operatie is gebleken. Dat is een persoonlijke verdienste die ik hier, vandaag, op de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Parijs, samen met de aanwezige gasten zou willen aanhalen en onderstrepen.

U bent als politicus vooral een doener. Dat is een eigenschap die ik als ambtgenoot enorm waardeer. Uiteraard behelst politiek bedrijven, zowel nationaal als internationaal, veel overleg en beleidsvoering. Maar zonder resultaatgerichte mensen zoals u, mensen die praktisch denken en handelen, zouden we niet veel verder komen papieren verklaringen. Anders dan een Britse oud-minister van Buitenlandse Zaken, die ooit zei: In politics we have to survive problems, not to solve them, durfde u uw nek wel uit te steken. En daar gaat het om.

Dat u bereid bent om idealen om te zetten in concrete doelen, is mij in de afgelopen jaren wel duidelijk geworden. Uw woorden te streven naar een hoger en intensiever samenwerkingsniveau tussen Europese landen zet u daarbij om in daden. Dat blijkt onder meer uit de geplande Frans-Nederlandse samenwerking op het gebied van Unmanned Aerial Vehicles (UAV´s). Ook op andere terreinen wordt goed samengewerkt. Bijvoorbeeld ter versterking van de Europese maritieme capaciteiten. Daarnaast is in december 2000 de Déclaration Franco-Néerlandaise sur l´intensification de la cooperation militaire bilateral getekend. Papieren verklaringen, inderdaad. Echter, onze landen hebben reeds daadwerkelijk hun samenwerking versterkt, onder meer door de uitwisseling van personeel, gezamenlijke oefeningen en het delen van informatie over computersimulatieprogramma´s. Het politieke belang van deze intensivering overstijgt overigens haar militaire betekenis. Het illustreert een nieuwe geest, waarin onze beide landen gezamenlijk werken aan de bevordering van vrede en veiligheid. Ook de openheid zoals u die naar de NAVO betracht, getuigt van een vernieuwing en verandering ten opzichte van uw voorgangers.

Ik zei helemaal aan het begin dat ik verheugd was het woord tot u te kunnen richten vanwege meerdere redenen. In eerste instantie heb ik aan willen geven dat ik bijzondere waardering heb voor uw persoonlijk inzet voor versteviging van de Frans-Nederlandse militaire samenwerking, en daarmee voor de concretisering van het Europese defensie gedachtegoed. Ik bewonder tevens de manier waarop u dat doet. Uw open houding, innemendheid en creativiteit hebben mij altijd zeer aangesproken. Samenwerken met u ervaar ik daarom óók op persoonlijk vlak prettig en plezierig. Het is me dan ook een buitengewoon genoegen dat ik u hier vandaag mag huldigen en decoreren. Vanwege al uw verdiensten heeft het Hare Majesteit namelijk behaagd u te benoemen tot Groot-Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Mag ik u verzoeken een stap naar voren te doen? (Huldiging)

Mijn oprechte felicitaties. Ik dank u voor uw aandacht.

Nieuws Ministerie van Defensie