---

Brieven aan de Kamer
---

Bernhardkazerne te Amersfoort

02-05-2002

Naar aanleiding van uw schrijven van 18 maart jl., kenmerk Def-02-45, bied ik u hierbij mijn reactie aan over de in een brief van drs. W.J.J. Erich te Amersfoort naar voren gebrachte aangelegenheid.

In het onderhavige geval betreft het een voorschrift van de vigerende milieuvergunning van de Bernhardkazerne te Amersfoort. Dit voorschrift verbiedt ter beperking van het maximaal optredend geluidsniveau het gebruik van de hoofdpoort tussen 19.00 en 07.00 uur door DAF-trucks en voertuigen die daarmee naar aard, gebruik en geluidsproductie vergelijkbaar zijn. Deze voertuigen moeten dan gebruik maken van een tweede poort elders op de kazerne. Defensie is zich er uiteraard terdege van bewust dat de milieuwet- en regelgeving voor de vergunningplichtige defensie-inrichtingen van toepassing is. Daarom is een aantal jaren geleden naar aanleiding van een bestuurlijke waarschuwing in overleg met het toezichthoudend gezag een toegangsregeling opgesteld. Het doel hiervan was aan het desbetreffende voorschrift van de milieuvergunning een meer praktische invulling te geven voor chauffeurs en het wachtpersoneel. Deze toegangsregeling is binnen de defensieorganisatie in ruime mate bekend gesteld.

De invoering van het nieuwe elektronische landelijke bewakings- en beveiligingssysteem bij de Koninklijke landmacht betekent echter een complicerende factor. Dit systeem brengt met zich mee dat de poorten van kazernes nu onbemand zijn, waarbij op afstand de poort vanuit een portiersloge wordt bewaakt. De slagboom van een kazerne wordt geactiveerd door de chauffeur van een voertuig met behulp van een elektronische pas. Dit maakt het oneigenlijke gebruik van de hoofdpoort van de Bernhardkazerne na 19.00 uur gemakkelijker. Er is daarom gezocht naar mogelijkheden om de handhaving van de toegangsregeling beter te waarborgen. Door het treffen van maatregelen aan de kaartlezers kunnen chauffeurs van zware militaire voertuigen na 19.00 uur vanuit hun voertuig nu de slagboom niet meer met hun pas activeren. Bij de kaartlezers is de tekst aangebracht dat het verboden is in te rijden met zware voertuigen. Verder zullen binnenkort bij het begin van de inrit van de Bernhardkazerne verbodsborden met ondertekst worden geplaatst die aangeven dat het verboden is in te rijden met zware voertuigen in de periode van 19.00 tot 07.00 uur. Tenslotte wordt bij de ingang van de kazerne een lichtkrant geplaatst waarvan de tekstruimte periodiek zal worden gebruikt om chauffeurs te attenderen op het inrijverbod.

Ik verwacht dat door deze maatregelen de nakoming van bovengenoemd vergunningvoorschrift zo goed mogelijk verzekerd is.

De Staatssecretaris van Defensie,

H.A.L. van Hoof

Nieuws Ministerie van Defensie