LIJST PIM FORTUYN


Totaalplan voor vreemdelingenbeleid nodig

Er is een totaalplan nodig voor de aanpak van de vreemdelingenproblematiek. De toestroom van asielzoekers en vooral illegalen moet een krachtig halt worden toegeroepen. Illegalen moeten worden uitgezet. Echter om een breed draagvlak voor de strenge aanpak te krijgen, is het nodig dat een ruimhartig gebaar wordt gemaakt naar schrijnende gevallen.

Wij denken dan in het bijzonder aan uitgeprocedeerde asielzoekers die hier al meer dan vijf jaar verblijven, die zijn ingeburgerd, de Nederlandse taal spreken en van onbesproken gedrag zijn. Een generaal pardon voor deze beperkte groep uitgeprocedeerde asielzoekers verlicht de druk op het opsporingsapparaat, dat dan de tijd krijgt de echte probleemgevallen aan te pakken.

Het totaalplan moet om te beginnen het probleem van de illegaliteit in kaart brengen. Op dit moment bestaan er absoluut geen betrouwbare gegevens over het aantal illegalen in ons land. De nieuwe Vreemdelingenwet heeft het aantal asielzoekers weliswaar statistisch doen dalen, maar wij vermoeden dat de mensensmokkelaars, wetend dat hun klanten kansloos zijn in de nieuwe asielprocedure, gewoon afzien van aanmelding. De vreemdelingen belanden rechtstreeks in de illegaliteit. De opsporings- en uitzettingscapaciteit moet op deze mensensmokkelaars worden gericht en niet op de schrijnende gevallen, die de vrucht zijn van het onduidelijke Paarse beleid in het verleden.

Voorts dient in het buitenland met nadruk te worden uitgedragen dat Nederland geen immigratieland is en dat hier een strenge Vreemdelingenwet geldt. Daartoe moeten de ambassades en buitenlandse media worden ingeschakeld. Zo wordt een aanzuigende werking van dit eenmalige gebaar voorkomen.

De grenscontrole moet zo sluitend worden als redelijkerwijs mogelijk is. Dat betekent intensivering van het Mobiel Toezicht Vreemdelingen, versterking van marechaussee en douane en internationale samenwerking. Als deze maatregelen falen, moeten we er niet voor terugdeinzen het akkoord van Schengen op te zeggen.

In het regeerakkoord willen we opnemen dat een werkgroep binnen drie maanden de details van het totaalplan uitwerkt.

Mat Herben
Woordvoerder LPF 06-10492375


03 mei 02 13:07