NGI PLATFORM VOOR ICT PROF.

Zelfstandige ict-er gaat voor zijn vak

Persbericht IT-United, Vonit en NGI-ZIT

Zelfstandige ICT-er gaat voor zijn vak

De 3 belangenverenigingen voor zelfstandige ICT-ers hebben begin dit jaar gezamenlijk een enquête gehouden onder de zelfstandige ICT-ers. Zowel leden als niet-leden hebben aan de oproep om de enquête in te vullen gehoor gegeven. De verdeling was ongeveer 50%-50%. Doelstelling van de enquête was om meer duidelijkheid te krijgen over wie de achterban nu eigenlijk is en wat de zelfstandige ICT-ers verwachten van een belangenvereniging.

De conclusie over de identificatie van de achterban leverde weinig verrassende resultaten op. Het hele scala aan mogelijke functies binnen de ICT is vertegenwoordigd in de enquête. Velen (ongeveer 60%) maken daarbij gebruik van intermediairs. De overigen doen rechtstreeks zaken met opdrachtgevers. De meest voorkomende rechtsvormen voor de zelfstandige ICT-er zijn de eenmanszaak (47%) en de B.V. (41%).

De meest interessante gegevens kwamen uit de behoeftebepaling van de zelfstandige ICT-er. De meest verrassende uitkomst van de enquête is dat maar liefst 82% verwacht dat de vereniging op enigerlei wijze faciliteert in kennis- en ervaringsuitwisseling. Hieruit spreekt een hoge mate van motivatie voor het vakgebied. Uiteraard verwacht 88% ook dat de verenigingen zich sterk maken richting landelijke politiek, de Belastingdienst en UWV. 41% Van de ondervraagden gaf aan behoefte te hebben aan standaard contracten dan wel checklisten voor het werken via een intermediair. Blijkbaar heeft de zelfstandige ICT-er de recente ontwikkelingen rond de vraag over zelfstandigheid (de wijze waarop het UWV met de VAR omgaat) zien aankomen.

Voor nadere informatie kunt u zich wenden tot de websites van de 3 verenigingen (www.ngi.nl/zit, www.vonit.nl en www.itunited.nl), of tot

Ir. B.J.M. Duurkoop
Secretaris NGI-ZIT
Email: zit@ngi.nl
Telefoon: 0165-350555


03 mei 02 15:14