Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 3 MEI 2002

Vrijmaking van de aardgasmarkt

Op voorstel van Steve STEVAERT, Vlaams minister van Energie, heeft de Vlaamse regering een aantal uitvoeringsbesluiten bij het Aardgasdecreet principieel goedgekeurd, waaronder het besluit met de openingskalender van de vrijmaking van de aardgasmarkt.

Het decreet van 6 juli 2001 houdende de organisatie van de gasmarkt (het "Aardgasdecreet") regelt de aardgasvoorziening en de structuur van de aardgassector in Vlaanderen. Aardgas- afnemers konden totnogtoe enkel terecht bij de inter- communales, voor een groot deel in handen van Electrabel, of rechtstreeks bij aardgasinvoerder Distrigas. Het monopolie van de intercommunales en van Electrabel en Distrigas maakte een vrije handel in aardgas onmogelijk. Met het Aardgasdecreet komt hieraan een einde.

Minister Stevaert heeft nu in een uitvoeringsbesluit vastgelegd dat grote bedrijven met een aardgasverbruik groter dan 1 miljoen m per jaar vanaf 1 oktober 2002 hun leverancier vrij kunnen kiezen. Dit zijn 430 bedrijven die samen 50% van het totale aardgasverbruik (exclusief het aardgasverbruik van de elektriciteitscentrales) vertegenwoordigen. Kleinere bedrijven en gezinnen zullen vanaf 1 januari 2004 hun aardgas- leverancier vrij kunnen kiezen. Vroeger besliste minister Stevaert al dat de gezinnen hun elektriciteitsleverancier vrij kunnen kiezen vanaf 1 juli 2003.

Met de vrijmaking van de aardgasmarkt sluit Vlaanderen zich aan bij een Europese tendens tot versnelling van de openstelling van de aardgasmarkt. Zo bereidt de Europese Commissie de verplichte vrijmaking van de aardgasmarkt voor tegen 2005. In onze buurlanden Engeland en Duitsland is de markt nu al volledig vrijgemaakt. Met de volledige vrijmaking van de aardgasmarkt op 1 januari 2004 gaat minister Stevaert in op het advies van de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG).

Door de vrijmaking van de aardgasmarkt wil minister Stevaert de gezinnen en de bedrijven op korte termijn laten profiteren van de voordelen van de vrijgemaakte markt : lagere prijzen en een betere dienstverlening met een verhoging van de koopkracht van de gezinnen en een verbetering van de concurrentiepositie van de bedrijven als gevolg.

Naast het uitvoeringsbesluit met de openingskalender van de vrijmaking van de aardgasmarkt, werd ook een uitvoerings- besluit met betrekking tot de organisatie van de aardgasmarkt principieel goedgekeurd. Dit besluit zorgt ervoor dat de aardgasverbruikers zonder discriminatie toegang hebben tot het aardgasnet. De aardgasnetbeheerders mogen daarom alleen het aardgasnet beheren en aardgas verkopen aan gebonden klanten. De verkoop aan vrije klanten moeten zij overlaten aan aardgas- leveranciers die beheersmatig en juridisch onafhankelijk zijn van de aardgasnetbeheerders.

persinfo : Johan Van Hoecke, woordvoerder van minister Stevaert - tel. 02 553 70 11
e-mail: persdienst.stevaert@vlaanderen.be