Vlaamse overheid

Vlaamse regering
PERSMEDEDELING VAN DE VLAAMSE REGERING VERGADERING VAN 3 MEI 2002 IN

KORT BESTEK

Hieronder vindt u in kort bestek een overzicht van de overige dossiers die de Vlaamse regering vrijdag 3 mei 2002 goedgekeurd heeft.

Op voorstel van minister-president Patrick DEWAEL :

De Vlaamse regering keurt het voorontwerp van Koninklijk Besluit goed tot samenstelling en de werkwijze van de Hoge Raad voor beveiliging tegen brand en ontploffing. Het nieuwe KB zal het KB van 30 juni 1981 vervangen en omvat hoofdzakelijk wijzigingen in de samenstelling van de Hoge Raad voor beveiliging tegen brand en ontploffing. De voorziene vertegenwoordiging van de Vlaamse regering in de Hoge Raad voor beveiliging tegen brand en ontploffing blijft behouden.

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT :

De Vlaamse regering beslist om de opdracht voor het 'Uitvoeren van hydrografische lodingen in de vaargeulen en de baggerstortvakken van het Belgisch en het Nederlands Continentaal Plat' en voor het 'Uitvoeren van vooroevermetingen langs de Belgische en de Nederlandse kust' te gunnen via de procedure van algemene offerteaanvraag.


* * *

De Vlaamse regering beslist het aantal bestuurders van de NV Zeekanaal en Watergebonden Grondbeheer Vlaanderen namens de Vlaamse overheid te verhogen met twee. De heer ir. Valère Vautmans wordt voorgedragen als voorzitter van de Raad van Bestuur.


* * *

De Vlaamse regering keurde eind maart een besluit goed dat uitvoering geeft aan het Programmadecreet 1999. De bedoeling van het besluit is de schade aan het wegdek veroorzaakt door overladen voertuigen te beperken door het opleggen van boetes. Er zullen hiertoe 10 inspecteurs met politionele bevoegdheid worden ingezet. Acht daarvan zijn al aan de slag. De inkomsten van de boetes komen gedeeltelijk ten goede van het Vlaams Investeringsfonds. Dit besluit wordt nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

Op 19 oktober vorig jaar keurde de Vlaamse regering het voorontwerp van decreet Armoedebestrijding goed. Dit is een belangrijke verankering van de verschillende Vlaamse initiatieven om armoede te bestrijden. Het werd toen voor advies bij de Raad van State ingediend. Gezien dit advies tot op heden uitbleef wordt het vandaag opnieuw voor advies aan de Raad van State voorgelegd.


* * *

Eind vorig jaar keurde de Vlaamse regering het voorontwerp van Inburgeringsdecreet principieel goed. Het beoogt nieuwe buitenlanders een aangepast onthaalprogramma aan te bieden zodat volwaardige deelname aan en acceptatie door onze samenleving mogelijk wordt. Het decreet bevat onder meer bepalingen over mogelijke vormingsprogamma's, doelgroepen en de organisatie van het inburgeringsbeleid via intergemeentelijke onthaalbureaus. Het voorontwerp van decreet werd nog voor advies voorgelegd aan de SERV, de Raad van State en de VLOR. Gezien het advies van de Raad van State tot op heden uitbleef, wordt het voorontwerp opnieuw voor advies ingediend.


* * *

De Vlaamse regering keurt een nieuw besluit goed dat de erkenning en subsidiëring regelt van organisaties die werkzaam zijn in het ontwikkelen, begeleiden en bevorderen van vrijetijdsbesteding van gehandicapten (met prioritaire aandacht voor wie nog in zijn thuismilieu verblijft). Deze organisaties staan ofwel in voor groepsactiviteiten ofwel voor individuele vrijetijdstrajecten, en doen daarvoor veelal een beroep op vrijwilligers.


* * *

De Vlaamse regering beslist tot aanpassing van de regels voor de subsidiëring van het Centraal Doventolkenbureau. Dit bureau zorgt ervoor dat doventolken ter beschikking staan van gehoorgestoorden. Het aantal subsidieerbare tolkuren wordt verhoogd van 6000 naar 7500.


* * *

De Vlaamse regering beslist principieel tot enkele technische aanpassingen van het besluit betreffende de subsidiëring van de zorgkassen in het kader van de zorgverzekering. De wijzigingen zijn het gevolg van opmerkingen van zowel het projectteam zorgverzekering als de zorgkassen. Het besluit zal nog voor advies worden voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel een voorontwerp van decreet goed houdende goedkeuring van het samenwerkingsakkoord tussen de Federale Staat en de Gemeenschappen betreffende het gesloten centrum voor voorlopige plaatsing van minderjarigen in Kortenberg. Het samenwerkingsakkoord regelt de wederzijdse inbreng en engagementen met het oog op een gezamenlijke exploitatie van het centrum in Kortenberg. Het voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS en van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

Eind juni vorig jaar keurde de Vlaamse regering een voorontwerp van decreet principieel goed betreffende de integrale jeugdhulp in drie pilootregio's: de gerechtelijke arrondissementen Antwerpen, Gent en die van Tongeren en Hasselt samen. Het voorontwerp van decreet voorziet in een afwijkende regelgeving voor de zes betrokken sectoren in de drie pilootregio's voor een periode van twee jaar. De Integrale Jeugdhulp heeft als opzet de hulp voor jongeren vlotter en efficiënter te laten verlopen. Zes sectoren zijn bij het proces betrokken: de bijzondere jeugdbijstand, de geestelijke gezondheidszorg, het algemeen welzijnswerk, het onderwijs (met name de CLB's), het Vlaams Fonds voor de Sociale Integratie van Personen met een Handicap en Kind & Gezin. Zij zullen over hun eigen grenzen heen gaan samenwerken. Na advies van de Vlaamse Onderwijsraad, de SERV en de Raad van State keurt de Vlaamse regering dit ontwerpdecreet nu definitief goed. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX :

Gezien het advies van de Raad van State op het op 29 maart principieel goedgekeurde voorontwerp van uitvoeringsbesluit bij het decreet op het Vlaams Jeugdbeleid tot op heden uitbleef, wordt het opnieuw voor advies bij de Raad van State ingediend.


* * *

De Vlaamse regering kent 1,5 miljoen euro subsidie toe aan de vzw Anno '02 als tegemoetkoming in de kosten gemaakt tijdens de voorbereiding van de culturele evenementen voor de viering van de 700ste verjaardag van de 'Guldensporenslag'.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN en van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

Het Innovatiedecreet van 1999 legde de basis voor het verlenen van financiële steun aan interface-activiteiten van de Vlaamse universiteiten. De subsidiëring van de interfacediensten gebeurt jaarlijks op basis van een ad hoc besluit van de Vlaamse regering. De Vlaamse regering keurde daarom begin oktober vorig jaar een ontwerpbesluit principieel goed in verband met de ondersteuning van interfaceactiviteiten van de Vlaamse universiteiten. Het beoogt de bevordering van de samenwerking tussen de Vlaamse universiteiten en bedrijven, van economische valorisatie van het universitaire onderzoek en van de oprichting van spin-off bedrijven. Na advies van de SERV, het Instituut voor de aanmoediging van Innovatie door Wetenschap en Technologie in Vlaanderen en de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid keurt de Vlaamse regering dit besluit opnieuw principieel goed. Het wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Renaat LANDUYT :

In het kader van het actieplan "Een leven lang leren in goede banen" keurt de Vlaamse regering het Bijblijfplan goed. Het Vlaams Regeerakkoord legt binnen dit Bijblijfplan de nadruk op de principes van klantvriendelijkheid, duidelijke informatie en vraaggerichte communicatie. Met de gebundelde communicatiestrategie "Bijblijven" wil de Vlaamse regering de diverse initiatieven binnen haar werkgelegenheidsbeleid en binnen het domein van de beroepsopleiding onder één noemer brengen. Op die manier wordt op een transparante wijze gecommuniceerd naar de werknemers, de werkzoekenden en de werkgevers.


* * *

In het kader van de ontwikkeling van buurtdiensten en - banen hebben de Federale Staat, de gewesten en de Duitstalige Gemeenschap een ontwerpsamenwerkingsakkoord afgesloten. Het regelt de bevoegdheden van de Gewesten inzake de erkenning van ondernemingen die buurtwerken of
-diensten mogen uitoefenen die vergoed zullen worden met de dienstencheque. De Vlaamse regering keurde begin maart principieel een voorontwerp van decreet goed dat een decretale basis verleent aan dit samenwerkingsakkoord. Na advies van de SERV en van de Raad van State keurt ze het ontwerpdecreet definitief goed. Het wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.


* * *

De Vlaamse regering beslist tot aanpassing van het stelsel van de aanmoedigingspremies in de Vlaamse socialprofitsector. Naast enkele eerder technische aanpassingen van de betrokken Vlaamse regelgeving aan de nieuwe federale regeling inzake tijdskrediet, loopbaanvermindering en vermindering van de arbeidsprestaties tot een halftijdse betrekking, wordt voorgesteld vanaf 1 januari 2002, naar analogie met de privé-sector, twee nieuwe aanmoedigingspremies in te voeren: het opleidingskrediet ter bevordering van opleiding en vorming, en de premie voor
arbeidsduurvermindering in bedrijven in moeilijkheden en in herstructurering.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief het ontwerpdecreet tot wijziging van de bestaande wet op de reisbureaus goed. Om sneller en efficiënter in te spelen op wanpraktijken die door reisbureaus gesteld kunnen worden, wil ze snellere procedures voor het intrekken of schorsen van vergunningen voor reisbureaus. Daarnaast komen er voortaan ook strenge controles voor afgeleverde vergunningen. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

De Vlaamse regering keurt principieel een voorontwerp van decreet goed dat instemt met het Verdrag van de VN- Economische Commissie voor Europa betreffende toegang tot milieu-informatie, inspraak bij milieubesluitvorming en toegang tot de rechter inzake milieu-aangelegenheden. Dit zogenaamde Aarhusverdrag is het eerste internationaal juridisch instrument dat andere invulling geeft aan het beginsel 10 van de Verklaring van Rio, die in 1992 werd aangenomen in het kader van de VN Conferentie Milieu & Ontwikkeling. Het voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA en van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering beslist tot ratificatie van de Overeenkomst betreffende de instandhouding van vleermuizen in Europa, ondertekend in Londen op 4 december 1991 en goedgekeurd bij het decreet van 23 maart 2001.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

De Vlaamse regering stemt in met de regeling tot innovatieondersteuning voor projecten gericht op een bijdrage tot duurzame technologische ontwikkeling binnen het kader van het nieuwe O&O-besluit, het Vlaamse Innovatie Samwenwerkingsverbanden-besluit, het programma GBOU (Generisch Basisonderzoek aan de Universiteiten) en het HOBU-fonds.


* * *

De Vlaamse regering stemt in met het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Zone voor windturbines' te Meer-Hoogstraten.


* * *

De Vlaamse regering keurt het aangepaste huishoudelijk reglement van de Vlaamse Commissie voor Ruimtelijke Ordening goed.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering keurt principieel het voorontwerp van decreet goed dat instemt met de Euromediterrane Overeenkomst tussen de Europese Gemeenschappen, hun lidstaten en Egypte. Het voorontwerp van decreet wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

De Vlaamse regering keurt een besluit goed dat het beheer en de werking van het Fonds voor Flankerend Economisch Beleid regelt.


* * *

Bungalowpark De Vossemeren in Lommel en NV Unilin Decor in Wielsbeke krijgen van de Vlaamse regering steun in het kader van de economische expansiewetgeving.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een besluit goed houdende de
functiebeschrijving van de directeur-afgevaardigd beheerder van een centrum voor vorming van zelfstandigen en KMO's. Daarnaast wordt een formele wijziging voorgesteld aan de overgangsbepaling die de procedure regelt voor de toekenning van een eenmalige subsidie aan centra die fuseren.


* * *

Na advies van de Raad van State keurt de Vlaamse regering definitief een besluit goed dat de omzetting van Belgische frank naar euro regelt voor een reeks reglementeringen van het Vlaams Instituut voor het Zelfstandig Ondernemen (VIZO).

-----
einde

-----