Gemeente Deventer

Hoge gemeentelijke onderscheiding voor honderdjarige Nijhof Groep

NIJHOF GROEP INGESCHREVEN IN GULDEN BOEK

De raad van de gemeente Deventer heeft, op voordracht van het college van burgemeester en wethouders, in de besloten vergadering van 22 april het besluit genomen de Nijhof Groep in te schrijven in het Gulden Boek van de stad Deventer en haar de bijhorende zilveren erepenning en oorkonde uit te reiken. Honderd jaar geleden opende A.J. Nijhof zijn boekhoudkantoor. Dit kantoor is uitgegroeid tot het grootste zelfstandige kantoor voor accountancy en belastingadviseurs in de regio. De Nijhof Groep heeft in de loop der jaren een vooraanstaande plaats in de economische en maatschappelijke ontwikkeling voor Deventer en de regio verworven.

Grondlegger voor de huidige Nijhof Groep was A.J. Nijhof. Hij startte op 1 mei 1902 zijn boekhoudkantoor in Deventer. Het kantoor onderscheidde zich van andere boekhoudkantoren door het specialistisch advies op het gebied van accountancy en belastingzaken. De organisatie richt zich met name op het midden- en kleinbedrijf en is in de regio het grootste zelfstandige kantoor dat deze vorm van zakelijke dienstverlening aanbied. Landelijk is sprake van een aantal internationaal werkende organisaties op dit terrein (waaronder KPMG).

Deventer heeft in de regio een belangrijke plaats wanneer het gaat om zakelijke dienstverlening. De Nijhof Groep staat midden in de samenleving en draagt als accountants van één van de belangrijkste werkgelegenheidsverschaffers in de regio - het midden- en kleinbedrijf
- actief bij aan de economische ontwikkeling in de streek. Daarnaast is de Nijhof Groep, door participatie in het verenigingsleven, ook betrokken bij de maatschappelijke ontwikkeling op dit gebied.

Handelsschool

Ook in onderwijskundig opzicht heeft A.J. Nijhof bijzondere verdiensten voor de stad gehad. In 1913 was hij medeoprichter en vele jaren directeur van de particuliere Handelsschool, gevestigd in een nieuw schoolgebouw op de hoek van de Ooievaarstraat en de Schurenstraat (tegenwoordig staat daar het gebouw van de GGD). Hij entameerde de oprichting van de Hogere Handelsschool in 1917 en was voorzitter van de 'aansluitingscommissie' die voor kinderen de stap van het lager naar het voortgezet onderwijs probeerde te vergemakkelijken.

Door de eigenzinnige aanpak, waarin hij in vele aspecten zijn tijd (ver) vooruit was, creëerde hij een praktijkgericht en onconventioneel schoolklimaat.