Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Wereldwijde studie naar psychische aandoeningen

Psychische aandoeningen nemen een steeds belangrijker plaats in op de lijst van ziektes die het functioneren van mensen aantasten. Zo schat de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) dat in het jaar 2020 depressie, na de hart- en vaatziekten, ziekte nummer twee zal zijn. Om die reden wordt dit jaar een grootschalig, wereldwijd onderzoek gehouden naar psychische aandoeningen, waarbij meer dan honderdduizend mensen worden ondervraagd naar hun psychische toestand.
In Nederland wordt het onderzoek naar gezondheid en kwaliteit van leven uitgevoerd door het Trimbos-instituut en de Rijksuniversiteit Groningen. Onderzocht wordt hoe vaak psychische problemen voorkomen in de bevolking, welke factoren bijdragen aan het optreden van deze problemen, hoe vaak mensen er last van hebben, en hoe vaak men er hulp voor zoekt. In Nederland zullen, op basis van een representatieve steekproef, ongeveer drieduizend mensen van 18 jaar en ouder worden geïnterviewd. Het gaat de onderzoekers daarbij zowel om mensen met als mensen zonder problemen.
Eerdere studies in het kader van het Nemesis-onderzoek (Netherlands Mental Health Survey and Incidence Study) van het Trimbos-instituut hebben al aangetoond dat ongeveer een kwart van de bevolking in Nederland kampt met een psychische aandoening. In het onderzoeksjaar 1996 bleek 7,6% last te hebben van stemmingsproblemen (met name depressie), 12,4% had angstproblemen (vooral fobieën), 8,9% had problemen met alcohol of drugs, 0,4% had een eetprobleem (anorexia of bulemia) en 0,2% leed aan schizofrenie.
De wereldwijde studie die nu op het programma staat, wordt behalve in Nederland ook in vijf andere Europese landen uitgevoerd, namelijk België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Spanje. Daarnaast doen er landen aan het onderzoek mee in Noord-Amerika (VS, Canada), Zuid-Amerika (Mexico, Brazilië, Cuba), Afrika (Zuid-Afrika) en Azië (Turkije, Libanon, Israël, Nepal, China, Indonesië). In alle zes Europese landen tezamen gaat het om enkele tienduizenden deelnemers en wereldwijd om meer dan honderdduizend deelnemers. Omdat al deze mensen met een zelfde interview worden ondervraagd, is voor het eerst een internationale vergelijking van de uitkomsten naar psychische problematiek en zorggebruik mogelijk. Ook is het mogelijk op basis van uitkomsten het zorggebruik in ons land beter af te stemmen op de behoefte.

De studie wordt uitgevoerd door een team van internationale onderzoekers. Voor Nederland bestaat de projectleiding uit Dr. Ir. Ron de Graaf van het Trimbos-instituut, en Prof. Dr. Hans Ormel van de disciplinegroep Psychiatrie van de Rijksuniversiteit Groningen. De eerste resultaten worden vermoedelijk bekend gemaakt op een internationaal congres in Barcelona in oktober van dit jaar.
* Ron de Graaf rgraaf@trimbos.nl

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11

Homepage

Copyright © 2002 Trimbos-instituut All rights reserved.