Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Evaluatieonderzoek Thermometer Volwassenenzorg

Het Trimbos-instituut is in opdracht van GGZ Nederland in januari van dit jaar gestart met de evaluatie van het gebruik van de zogeheten Thermometer Volwassenenzorg. Dit meetinstrument werd in 2000 door het Trimbos-instituut in opdracht van GGZ Nederland ontwikkeld en vervolgens bij vijf GGZ instellingen getest. Ook is een Handleiding geschreven met richtlijnen voor gebruik en toepassing van het meetinstrument. Met de `Thermometer' kan cliëntwaardering in de GGZ volwassenenzorg op uniforme wijze worden gemeten. De met de Thermometer verkregen gegevens kunnen zowel worden gebruikt voor het onderling vergelijken van afdelingen en zorgsoorten in instellingen (intern kwaliteitsbeleid) als voor het onderling vergelijken van GGZ instellingen (benchmarken).
De Thermometer is door de GGZ-instellingen zeer positief ontvangen en wordt inmiddels in een redelijk groot aantal instellingen ingevoerd. In het evaluatieonderzoek staan drie vragen centraal: Wat is de beste methode en procedure voor de verzameling van gegevens? Bieden de met de Thermometer verkregen gegevens voor de instellingen voldoende aanwijzingen om intern (op het niveau van afdelingen en/of zorgsoorten) de zorg te verbeteren/te optimaliseren? Voldoet de Thermometer in psychometrisch opzicht als instrument voor het meten van cliëntwaardering in alle vormen van de volwassenenzorg? Uit de instellingen die ver genoeg gevorderd zijn met de invoering zijn inmiddels acht instellingen geselecteerd - waaronder een aantal instellingen voor verslavingszorg - die willen deelnemen aan het evaluatieonderzoek. Bij al deze instellingen wordt tweemaal een interview afgenomen. In de eerste interviewronde wordt nagegaan welke methoden van dataverzameling zijn gebruikt, welke problemen men is tegengekomen, hoe men deze heeft opgelost, hoe groot de respons is geweest en of er sprake is van selectieve uitval. De tweede interviewronde zal in ieder geval twee maanden na het beëindigen van de dataverzameling plaatsvinden om instellingen de gelegenheid te geven de resultaten van de meting met de Thermometer te analyseren en om een plan van aanpak op te stellen voor interne verbetertrajecten. Ten slotte zullen voor het beantwoorden van de derde onderzoeksvraag alle gegevens die met de Thermometer in de instellingen zijn verzameld (geanonimiseerd) worden aangeleverd aan het Trimbos-instituut. Op basis van statistische analyses van deze gegevens zal worden bekeken of en in hoeverre de huidige Thermometer Volwassenenzorg wat betreft inhoud en aantal items moet worden aangepast. Het onderzoek wordt uitgevoerd door Femke Giesen (030) 297 11 00.

* Ineke Kok ikok@trimbos.nl
Bob van Wijngaarden bwijngaarden@trimbos.nl

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11

Homepage

Copyright © 2002 Trimbos-instituut All rights reserved.