Ingezonden persbericht


Utrecht, 3 mei 2002

Persbericht

Platform Biologica stimuleert natuurontwikkeling op biologische bedrijven.

ANNA: de doe-het-zelf-aanpak voor agrarisch natuurbeheer

Platform Biologica heeft een handige doe-het-zelf handleiding ontwikkeld voor biologische boeren waarmee zij de eerste stappen kunnen zetten in het maken van een bedrijfsnatuurplan. De methode heet ANNA, de Agrarische NatuurNorm Analyse. Platform Biologica spant zich op deze wijze in om natuur op het biologisch bedrijf een structurele plaats te geven

Dat biologische landbouw en natuur hand in hand gaan is in de dagelijkse praktijk te zien. Veel biologische boeren zijn actief bezig met de natuur op hun bedrijf. (Wie daar meer van wil zien kan 22 en 23 juni een kijkje nemen bij de Landelijke Open Dagen bij de biologische boer, waar het thema natuur centraal staat; zie persbericht over Open Dagen). Maar gerichte natuurinspanningen zijn nog niet verplicht. Bij het steeds verder uitwerken van de principes van de biologische landbouw horen inspanningen om structureel aan natuur te werken in de biologische bedrijfsvoering. ANNA kan dienen als basis voor een natuurnorm bij toekomstige regelgeving.

De aanpak van ANNA is gericht op het creëren van de juiste randvoorwaarden op het bedrijf waarbinnen de natuur zichzelf kan ontwikkelen. Het is gebaseerd op ervaringen van ruim 130 boeren, die tijdens de projectfase al een natuurplan hebben gemaakt. Uitgaande van zijn of haar eigen natuurwensen wordt de boer gestimuleerd om te werken aan de ecologische infrastructuur op het bedrijf. Er wordt nadrukkelijk rekening gehouden met de bedrijfseconomische inpasbaarheid van voorstellen. Gedetailleerde kennis van plantjes en beestjes is voor ANNA niet nodig.

De Vakgroep Biologische Landbouw van LTO en Platform Biologica spreekt zich al jaren uit voor aandacht voor natuur op het bedrijf als integraal deel van de biologische bedrijfsvoering en als iets waarmee de sector zich kan onderscheiden. Platform Biologica blijft daarom de mogelijkheden voor een natuurnorm onderzoeken. Tegelijkertijd wordt gekeken hoe de biologische sector kan worden beloond voor een structurele inzet ten behoeve van agrarisch natuurbeheer. ANNA is ook goed te gebruiken door niet-biologische boeren of anderen die met natuur op gangbare bedrijven bezig zijn.

De handleiding ANNA is het eindproduct van het driejarige project "Agrarische Natuur in de praktijk" van Platform Biologica waaraan Daphnia, DLV en CLM hebben meegewerkt en is gefinancierd door het Ministerie van LNV (Laser). Op internet is ANNA interactief te raadplegen: www.platformbiologica.nl/natuur. Als speciale extra service is de handleiding integraal te downloaden. De publicatie kan bij Platform Biologica worden besteld voor 10 euro.

Meer informatie:


- Platform Biologica, Joost Guijt, Ellen Winkel, 030-2339970

- Platform Biologica is de beleids- en promotieorganisatie voor biologische landbouw en voeding. Op www.platformbiologica.nl vindt u onder andere persberichten, de factsheet De invloed van biologische landbouw op natuur en milieu en de EKO-Monitor met cijfers en marktontwikkelingen in de biologische sector.