Gemeente Leiden

Projectgroep wandelt door het Aalmarktgebied

'Vervallen, maar met veel mogelijkheden'

Hoe kun je een projectgroep die zich bezighoudt met stadsvernieuwing beter opstarten dan met een wandeling door het gebied waar het om gaat? De 22 leden van de projectgroep Nieuw Aalmarktplan trokken afgelopen maandag langs alle hoeken en gaten van het Aalmarktgebied. Onder leiding van bouwhistoricus Jan Dröge bleef geen vraag onbeantwoord over de historische waarde van het gebied.

BOUWEN EN WONEN - Het was maandag de aftrap van een experiment dat de komende zes maanden moet uitmonden in een breed gedragen plan voor een vernieuwing van het gebied rond de Aalmarkt. Winkeliers, omwonenden, vertegenwoordigers uit de cultuurwereld of gewoon geïnteresseerden: iedereen met een idee hoe het verder moet met de Aalmarkt liep maandag mee. Uiterlijk op 1 oktober moeten de projectgroep en het college van B&W het eens zijn over een nieuw plan om het Aalmarktgebied te versterken met winkels, woningen, cultuur en parkeergelegenheid, zo is de afspraak.

Ideeën

Ontspannen wandelen dus, met allemaal belanghebbenden. Maar niet iedereen die meeliep heeft dezelfde ideeën over het Aalmarktplan. Waar de een klaagde over de belabberde bevoorradingsmogelijkheden voor de winkels ('allemaal hobbels en bobbels') maakte de ander zich druk over het voornemen om een pand in de Haarlemmerstraat te slopen ('dat ga je toch niet opofferen voor een doorkijkje?'). Het gaat om het pand dat volgens het oude planconcept moet wijken voor een extra verbinding tussen de Breestraat en de Haarlemmerstraat. 'Waar haal je de energie vandaan?', is de slagzin van de in het pand gevestigde winkelketen.

Bouwhistoricus Jan Dröge was door projectgroepvoorzitter Cees Waal uitgenodigd om de deelnemers van achtergrondinformatie te voorzien. Hij wist feilloos te vertellen hoe oud alle historische stenen en steunbalken precies zijn. Als je een stuk muur in het LVC weet te herkennen als daterend van het derde kwart van de zestiende eeuw, dan ben je voor een projectgroep als deze heel nuttig.

Verborgen plekken

Zo'n wandeling biedt gelegenheid om ook eens te kijken op plekken waar je normaal niet komt. Zoals binnen in de Aalmarktschool, waar de wandelaars twee dingen zagen: de historische kanten, maar ook het verval. En dat was eigenlijk precies de conclusie van Wytze Patijn, die als hoogleraar Architectuur de supervisie over het project op zich heeft genomen. 'Het gebied is vervallen, maar heeft veel mogelijkheden', zei hij op de aansluitende vergadering in de raadzaal. Patijn noemde het wenselijk om in de toekomst vaker samen op locaties te gaan kijken. De komende weken gaat de projectgroep in kleine groepjes verder brainstormen over de Aalmarkt, zo werd maandag afgesproken.

De projectgroep Nieuw Aalmarktplan laat zich informeren over het Aalmarktgebied. Projectgroepvoorzitter Cees Waal (midden) wijst de weg. Helemaal rechts bouwhistoricus Jan Dröge. Foto: Wim van Noort.