Gemeente Axel

zeeuws vlaanderen

PORTRETTENGALERIJ

4 en 5 mei Ter gelegenheid van de viering van onze bevrijding hanteert het Nationaal Comité 4 en 5 mei voor de periode 2002-2005 het motto Vrijheid vraagt verantwoordelijkheid.
Ieder jaar staat een ander maatschappelijk aspect van vrijheid centraal.
In 2002 is dat: communicatie en vrijheid, met als leus Vrijheid luistert nauw.
Dit jaar zal de Nationale Start van de viering van de bevrijding op 5 mei 2002 plaatsvinden in Zeeland (in Vlissingen).

De bijzondere rol van Zeeland en ook van de Zeeuwse gemeenten bij de viering van de bevrijding in 2002 wordt ondersteund door projecten die nu al in voorbereiding zijn.
Eén van die activiteiten is de zogenaamde Portrettengalerij. Dit is een presentatie van 17 Zeeuwen, één per gemeente, die zich inzetten voor vrijheid.
De Zeeuwen gaan op de foto en worden geïnterviewd. De fotos en citaten uit de interviews vormen samen De Portrettengalerij.

Inwoners van Axel die zich inzetten voor vrijheid, opgelet! BENT U STRAKS TE ZIEN IN DE PORTRETTENGALERIJ?

Zet u zich in voor het onderhouden van vrijheid (of kent u iemand die dit doet) en wilt u uw medewerking verlenen aan een bijzonder project? Geeft u zich dan op voor deelname aan De Portrettengalerij. Stuur een briefje met enige persoonsgegevens en een korte motivatie aan de Gemeente Axel, ter attentie van de voorlichtster, postbus 17, 4570 AA Axel.
Wij ontvangen uw kandidaatstelling graag voor vrijdag 25 januari 2002!

De Portrettengalerij heeft primair tot doel te laten zien dat allerlei mensen zich op verschillende manieren en uit vrije keus inzetten voor vrijheid van anderen.
Hiermee laat je tevens zien dat iedereen binnen haar of zijn mogelijkheden verantwoordelijkheid kan nemen en een bijdrage kan leveren aan het bewerkstelligen van vrijheid.
De één doet dat door zich in te zetten voor Amnesty International, de ander maakt zich druk voor inspraak van jongeren. De volgende werkt mee aan projecten in de Derde wereld of door zich in te spannen voor de opvang van nieuwkomers.
Sommige mensen doen het professioneel, anderen als vrijwilliger. De inzet van mensen kan zich richten op de hele directe omgeving, terwijl er ook mensen zijn die als ontwikkelingswerker, waarnemer bij verkiezingen of VN-soldaat in het buitenland actief zijn. De inzet voor vrijheid is van alle dag, dus het kan gaan om mensen die zich in het verleden hebben ingespannen of mensen die vandaag de dag actief zijn.

kandidaten
De gemeente Axel vindt het belangrijk vertegenwoordigd te zijn in De Portrettengalerij.
Het gemeentebestuur streeft ernaar drie personen voor te dragen, van wie er uiteindelijk één een plaats zal krijgen in De Portrettengalerij.
Denkt u hierbij aan een inwoner of inwoonster van de gemeente Axel die zich inzet voor:

* achterstandsgroepen;

* kerken, ontwikkelingssamenwerking en mensenrechten e.d.;
* participatie van zieken, ouderen, gehandicapten;
* leefbaarheid en respect in buurten/wijken;
* jongeren(emancipatie);

* integratie via sport;

* culturele integratie/aandacht voor andere culturen.
De Portrettengalerij zal op 5 mei het eerst in zn geheel te zien zijn in Vlissingen tijdens de Nationale Start Viering van de Bevrijding en het Bevrijdingsfestival en vervolgens een rondreis maken langs de 17 Zeeuwse gemeenten.
Verder is het de bedoeling om de volledige teksten van de interviews met de fotos te publiceren in verschillende Zeeuwse media, zoals:
* een serie publicaties in een dagblad; iedere dag een foto met interview, 17 dagen voorafgaand aan 5 mei 2002;
* publicaties in de huis-aan-huis bladen;
* reportages van regionale TV- en radio-omroepen over de portretten en interviews met de mensen;

* vermelding op websites.

Hopelijk kunt u zich een voorstelling maken van De Portrettengalerij. Overigens, vorig jaar is De Portrettengalerij gerealiseerd in de provincie Flevoland.
Als u eens wilt kijken hoe die presentatie eruit zag, surf dan naar www.4en5mei.nl.
Op de homepage klikt u linksboven in de balk op 4 en 5 mei. Daarna kiest u onder 5 mei Vieren voor start Nationale Bevrijding. Misschien bent u wel een van onze kandidaten voor de Zeeuwse Portrettengalerij