Nieuw-Vlaamse Alliantie

N-VA werkt aan Nieuw-Vlaams nationalisme (01/03/02)

Op 4 en 5 mei organiseert de N-VA in Leuven haar eerste algemeen ledencongres. Vandaag maakten N-VA-voorzitter Geert Bourgeois en de kamerleden Frieda Brepoels en Karel Van Hoorebeke alvast de ontwerpteksten bekend. Congresvoorzitter Bart De Wever, een 31-jarige historicus uit Antwerpen, verschafte vakkundige toelichting.

Volgens De Wever richt het congres zich tot de politieke themas waarmee de N-VA bij uitstek het verschil wil maken. Met de ontwerpteksten wil de N-VA in de eerste plaats een hedendaagse en positieve invulling geven aan een 'Nieuw-Vlaams nationalisme'. Met haar vernieuwende ideeën over identiteit en burgerschap, illustreert de N-VA hoe nationalisme een instrument is voor sterkere democratie, beter bestuur, een waarden-volle samenleving, een mentaliteit van vrijheid en verantwoordelijkheid, een hechte gemeenschap en internationale solidariteit. De N-VA zet zich dan ook duidelijk op de kaart als syndicaat van het algemeen Vlaams belang: een aanbodpartij met een programma voor het algemeen belang van zes miljoen Vlamingen. Zonder populisme, maar ook zonder taboes.

De ontwerpteksten zijn het resultaat van grondige besprekingen in de congrescommissie, samengesteld uit vertegenwoordigers van het partijbestuur en kaderleden uit alle N-VA-arrondissementen. Elk N-VA-lid krijgt tot 30 maart de tijd om amendementen in te dienen. Intussen worden de teksten op elk partijniveau, van de afdeling tot de provincie, besproken, bediscussieerd en, eventueel, geamendeerd. Daarnaast organiseert de N-VA in elke provincie een open ledenvergadering waar de teksten worden toegelicht en vragen kunnen gesteld worden: op 19/3 in Lier, op 20/3 in Kraainem, op 21/3 in Hasselt, op 25/3 in Diksmuide en op 26/3 in Merelbeke.

De ontwerpteksten kunnen nu al geconsulteerd worden op het wereldwijde web: www.n-va.be/congres

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Geert Bourgeois, algemeen voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.49.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be