Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

04/05/02 Herdenking en Viering 4 en 5 mei

Hare Majesteit de Koningin, Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Maxima der Nederlanden zijn, evenals de minister-president, zaterdagavond 4 mei aanwezig bij de Nationale Herdenking in Amsterdam. Mr. Pieter van Vollenhoven is diezelfde avond aanwezig bij de herdenking op het Militair Ereveld Grebbeberg te Rhenen.
De minister-president woont zondagochtend 5 mei in Vlissingen het begin van de Nationale Viering van de Bevrijding bij. Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard der Nederlanden en mr. Pieter van Vollenhoven zijn op 5 mei 's middags in Wageningen aanwezig bij de herdenking van de capitulaties in 1945.
De Koningin en de minister-president wonen die avond in Amsterdam de feestelijke afsluiting bij van de Nationale Viering.

Herdenking 4 mei

In aansluiting op de herdenkingsbijeenkomst op 4 mei in de Nieuwe Kerk te Amsterdam leggen de Koningin en de Prins van Oranje een krans bij het Nationaal Monument op de Dam.
In de Nieuwe Kerk worden toespraken gehouden door de auteur F. Springer en de dichter W. van Toorn. De muziek wordt verzorgd door een Surinaams koor, samengesteld uit leden van de koren Excelsis en Mannenkoor Marantha, begeleid door soliste Claudia Nelson. Hoofdkrijgsmachtaalmoezenier Vicaris A.J.J. Woolderink spreekt een gebed uit.
Op de Dam spreekt drs. R.F.M. Lubbers. De winnares van 'Dichter bij 4 mei', Elisabeth de Pagter, zal een gedicht voordragen.

Mr. Pieter van Vollenhoven woont de herdenkingplechtigheid op het Militair Ereveld Grebbeberg te Rhenen bij, voor beroepsmilitairen en dienstplichtigen die sinds 1940 voor het Koninkrijk zijn gevallen.

Viering 5 mei

Dit jaar is het officiele begin van de Nationale Viering van de Bevrijding in de provincie Zeeland. In Vlissingen krijgt het thema, Vrijheid luistert nauw, vorm en inhoud in tal van activiteiten. 's Ochtends houdt prof.dr. Anne van der Meiden, hoogleraar communicatiewetenschappen, in de St. Jacobskerk de 5-mei lezing. De minister-president opent 's middags de tentoonstelling Vrijheid geef je door.

Prins Bernhard, die lid is van het Nationaal Comite Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen, en mr. Pieter van Vollenhoven, wonen 's middags in de Johannes de Dooperkerk te Wageningen de herdenkingsbijeenkomst bij die wordt georganiseerd door het Nationaal Comite Herdenking Capitulaties 1945 Wageningen. Na deze bijeenkomst legt Prins Bernhard een krans bij het Nationaal Bevrijdingsmonument. Aansluitend, nadat twee minuten stilte in acht zijn genomen, neemt de Prins een defile af van veteranen, oud-verzetsstrijders en parate eenheden.

De afsluiting van de Nationale Viering vindt traditiegetrouw plaats op en rond de Amstel in Amsterdam, voor het Koninklijk Theater Carre. Hier is tussen 21.00 en 22.00 uur een gratis toegankelijk concert van de Fanfare Eensgezindheid Maasbracht-Beek, onder leiding van Fried Dobbelstein. De Koningin en de minister-president zullen dit feestelijk concert bijwonen.