Gemeente Tilburg

9-4-2002
Vrijheid zien!
Jongeren zien films. Film is vrijheid.

Het Plaatselijk Comité Nationale Herdenking 4 mei te Tilburg organiseert in samenwerking met FilmFoyer Tilburg de filmcyclus Vrijheid Zien!

In 2002 is het motto van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: "Vrijheid draagt verantwoordelijk-heid." met het aspect "communicatie en vrijheid". Het doel is alle mensen en vooral de jongeren te betrekken bij de nationale herdenking op 4 mei. Jongeren herdenken de slachtoffers van de oorlogen op hun eigen manier. Het Plaatselijk Comité Nationale Herdenking 4 mei te Tilburg speelt hierop in door jongeren te stimuleren na te denken over de slachtoffers van de oorlogen en over de betekenis en de waarde van vrede en vrijheid.

Daarom organiseert het Plaatselijk Comité te Tilburg in samenwerking met FilmFoyer Tilburg de filmcyclus Vrijheid Zien!. De volgende films zijn uitgekozen voor de filmcyclus:


· Perfect Circle van Ademir Kenovic : dinsdag 16 april 2002
· Saving Private Ryan van Steven Spielberg : dinsdag 23 april 2002
· Crazy van Heddy Honigmann : dinsdag 7 mei 2002
De drie films geven verschillende visies op het thema oorlog.
- In Perfect Circle staat de scheiding van een familie centraal in de oorlog rond Sarajevo.

- In de film van Steven Spielberg Save Private Ryan staat de Tweede Wereldoorlog centraal. De regisseur heeft op een bijzondere manier de oorlog gefilmd.

- Crazy is een filmdocumentaire waarin verschillende uitgezonden militairen hun verhaal over hun uitzending vertellen. De muziek staat hierin centraal.

Vóór de aanvang van de film op 16 april zal Rada Sesic een lezing geven. Zij geeft mede aan de hand van haar eigen ervaringen haar visie. Rada Sesic is filmmaakster en journaliste. Zij is vier jaar geleden uit Sarajevo gekomen.

De films worden gedraaid in de zaal van FilmFoyer Tilburg, Louis Bouwmeesterplein 1 te Tilburg (naast de Schouwburg) en beginnen om 20.30 uur. De entree voor jongeren is 3,50. Voor ouderen is de entree 5,50.

N.B.
Het Plaatselijk Comité Nationale Herdenking 4 mei te Tilburg is door het gemeentebestuur van Tilburg ingesteld om de jaarlijkse herdenking een plaats te geven binnen de gemeente. Het comité is samengesteld uit vertegenwoordigers van diverse geledingen uit de bevolking.