Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 15 april 2002
Aziatische markt in nieuw onderdeel Wandelsafari
Opbrengst naar bescherming van de Siberische tijger, speurtocht voor kinderen

Met een Aziatische markt (in het weekend van 4 en 5 mei) opent Safari Beekse Bergen definitief het nieuwe onderdeel van de Wandelsafari: Het Aziatisch bamboebos. De Stichting Vrienden van Safari Beekse Bergen verkoopt op deze markt allerlei Oosterse souveniers. De opbrengst van de markt wordt geschonken aan de stichting Tigris. Zij zetten zich voornamelijk in voor de bescherming van de Siberische tijger, die ernstig met uitsterven bedreigd wordt. Gedurende de gehele meivakantie (27 april t/m 5 mei) kunnen kinderen door middel van een spannende speurtocht kennis maken met het nieuwe Azië-gebied. Daarnaast zijn er in deze periode verschillende Aziatische activiteiten voor kinderen, zoals knutselen en schminken. Tenslotte is er een Safarigids aanwezig die van alles kan vertellen over het Aziatische bamboebos.

De bouw van dit nieuwe gebied startte in januari 2001. Vlak voor de zomer van 2001 werd het gebied voor het eerst toegankelijk voor bezoekers. Afgelopen maand werden de laatste dieren in het gebied geïntroduceerd, de Maleise Beren. In dit nieuwe onderdeel van de Wandelsafari ontmoeten de bezoekers naast de Maleise beren, de Rhesus-apen en de Markhoors ook kleinklauw-otters, Siberische tijgers, rode panda's, gibbons en Aziatische wilde honden.

Al deze diersoorten wonen in een groot bamboebos. De bezoeker komt via de kronkelige paden van de Wandelsafari bij diverse inkijkpunten en observatiehutten. Door de natuurlijke aankleding van de verschillende verblijven, moet de bezoeker soms echt op zoek naar de dieren. Zo beschikken de Maleise beren over een verblijf waarin ze hun 'klimkunsten' kunnen laten zien. Echte klimmers zijn ook de rode panda's. Zij verblijven dan ook vaak in de toppen van de bomen. De Markhoors delen een verblijf met de Rhesus-apen. Een natuurlijke combinatie die nog nooit eerder in een dierentuin te zien is geweest. Ook de twee Siberische tijgers kregen een vernieuwd verblijf. Omdat deze katachtigen van zwemmen houden is er een grote waterpartij in hun verblijf aanwezig. Hierin zoeken zij regelmatig verkoeling. In het nieuwe Azië-gebied zijn al verschillende dieren geboren. Eind februari werd een witwanggibbon geboren. Er zijn diverse jonge Rhesus-apen te bewonderen. Begin april werd ook nog een kameel geboren op de Aziatische vlakte. Bovendien worden binnenkort diverse pups verwacht bij de Aziatische wilde honden.

Safari Beekse Bergen is de komende periode geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Bezoekers vanaf 3 jaar betalen de volgende tarieven: Volwassenen 12,50 euro p.p., kinderen 3 t/m 11 jaar 11,- euro p.p. De Aziatische markt vindt plaats in het weekend van 4 en 5 mei. De speurtocht is gedurende de gehele meivakantie beschikbaar.