Ingezonden persbericht

Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II biedt hulp

Steeds meer ooggetuigen actief op scholen

HOOGHALEN, 20020423 -- Bij de zoektocht naar een andere invulling van het onderwerp 4 mei kan het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II een handje helpen. Want sinds enige tijd zorgt dit Steunpunt ervoor, dat ooggetuigen van de Tweede Wereldoorlog hun levensverhaal vertellen aan schoolkinderen.

Zo ontstaan bijzondere ontmoetingen in de klas tussen verzetsdeelnemers en overlevenden van concentratie- en vernietigingskampen, maar ook met onderduikers of mensen die de oorlog in Nederlands-Indië hebben meegemaakt. Anderen waren kind in de oorlog of militair. Ook zijn er burgergetroffenen en Nederlanders die gedwongen werden tot arbeidsinzet in Duitsland. Verder zijn er kinderen en kleinkinderen van deze groepen die als gastspreker vertellen over hun ervaringen. Al deze ooggetuigen -inmiddels ruim 250- zijn opgenomen in het namenbestand van het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II. Dit Steunpunt is ondergebracht bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork en heeft als doelstelling, om zoveel mogelijk oor- en ooggetuigen als gastsprekers naar scholen te laten gaan. Bemiddeling is gratis, de scholen betalen alleen de reiskosten. Geprobeerd wordt, zoveel mogelijk gastsprekers uit de eigen regio te bemiddelen, om zo door de herkenbaarheid de kracht van het verhaal te versterken. Maar het Landelijk Steunpunt Gastsprekers WO II bemiddelt ook voor de media. Want niet alleen voor het onderwijs, ook voor krant, radio, televisie en andere media zijn de verhalen van overlevenden een bijzondere toevoeging aan berichtgeving over de Tweede Wereldoorlog.

Een ontmoeting tussen ooggetuigen en kinderen: een verrassend item. Kijk mee in de klas, ga mee naar de historische plek of praat met gastsprekers over hun ervaringen.



Ingezonden persbericht