Gemeente Voorburg-Leidschendam


Dodenherdenking in Leidschendam-Voorburg

Persbericht: Leidschendam-Voorburg, 24 april 2002
---

Thema Vrijheid luistert nauw

Zaterdagavond 4 mei wordt op drie plaatsen in Leidschendam-Voorburg de jaarlijkse Dodenherdenking gehouden: in Park Leeuwenbergh in Leidschendam, en bij De Naald en de Oosterbegraafplaats in Voorburg. Bij deze samenkomsten worden allen herdacht burgers en militairen die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Iedereen die aan deze herdenking wil deelnemen is van harte welkom. Het landelijke thema van dit jaar luidt Vrijheid luistert nauw.

De Naald
Bij het monument voor de oorlogsslachtoffers De Naald aan de Prins Bernhardlaan worden om 18.00 uur de gedenkvlammen ontstoken. De zeeverkenners van de scoutinggroep Rijswijkse Meeuwen - Watergeuzen betrekken de erewacht. De schipper van de zeeverkenners zal de vlaggen hijsen en halfstok hangen.

Om 18.45 uur vindt een gezamenlijke herdenkingsdienst plaats in de Hoeksteenkerk aan de Prins Bernhardlaan 146. De leiding van deze dienst is in handen van ds. Frijling van de Opstandingskerk. Belangstellenden lopen na afloop in een stoet naar De Naald, waar loco-burgemeester mr. E.P. Beimers om 19.25 uur een krans zal leggen, gevolgd door de bloemenlegging door het publiek.

Oosterbegraafplaats
De stoet loopt vervolgens naar de Oosterbegraafplaats aan de Rodelaan in Voorburg. Om 19.55 uur legt de heer Beimers bloemstukken op de graven van twee Voorburgse oorlogsslachtoffers. Na de twee minuten stilte wordt het Wilhelmus gespeeld. De loco-burgemeester legt vervolgens een krans bij de Gedenkplaat voor de oorlogsslachtoffers. Ook hier kunnen belangstellenden bloemen of kransen leggen. Na de plechtigheid is er in de aula van de begraafplaats gelegenheid tot het drinken van een kopje koffie of thee.

Park Leeuwenbergh
Vanaf ongeveer 19.40 uur speelt Fanfare Juliana uit Stompwijk stemmige koraalmuziek. De Rode Kruis Colonne vormt een erewacht. Belangstellenden, veteranen en militairen van de 13e Batterij, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en de gemeente verzamelen zich bij het monument. Om 20.00 uur wordt er twee minuten stilte gehouden om de doden te herdenken. Om 20.02 uur speelt een trompetter het signaal reveil, gevolgd door het spelen en zingen van het Wilhelmus.

Kransen
Na het volkslied vindt de kranslegging bij het monument plaats ter nagedachtenis aan oorlogsslachtoffers. Er worden kransen gelegd door het gemeentebestuur, oud-strijders die bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog in Park Leeuwenbergh hebben gevochten, vertegenwoordigers van de 13e Paluabt, vertegenwoordigers van het Rode kruis, de Oranjevereniging en een aantal schoolkinderen. Vervolgens is er gelegenheid voor de overige aanwezigen om bloemen te leggen.

Busvervoer
Om de verkeersdrukte in Park Leeuwenbergh binnen de perken te houden organiseert de gemeente busvervoer naar en van het monument. Deze vervoerfaciliteit is bedoeld voor iedereen die de herdenking wil bijwonen. Belangstellenden die gebruik willen maken van het busvervoer kunnen zich aanmelden bij de gemeente via telefoonnummer (070) 3009201. De bussen naar Park Leeuwenbergh vertrekken op 4 mei vanaf het raadhuis in Leidschendam om 19.15 uur precies en zijn rond 20.45 uur weer terug op het Raadhuisplein.

Vlaggen halfstok
In de vooravond van 4 mei wordt halfstok gevlagd, als bewijs van eerbied en respect voor de doden. Vanaf 18.00 uur worden van alle openbare gebouwen en bij de verschillende herdenkingsplaatsen in de gemeente de vlaggen halfstok gehangen, zonder wimpel. De vlag wordt die avond niet in top gehesen, ook niet bij de
herdenkingsplechtigheid. Tot zonsondergang (ongeveer 21.10 uur) blijft de vlag halfstok. Particulieren worden uitgenodigd deze gedragslijn te volgen en uit eerbetoon de vlag halfstok te hangen.