Gemeente Kerkrade

26.04.02: Nationale Herdenking in Kerkrade

57 Jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog is de belangstelling voor de Nationale Herdenking onverminderd groot. Hoewel nog maar 20% van de bevolking eigen herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog heeft, leeft de jaarlijkse traditie onder alle leeftijdsgroepen. Ook in Kerkrade is de belangstelling voor de Nationale Herdenking elk jaar groot.

Gewijzigd programma
Om nog meer Kerkraadse burgers te betrekken bij de herdenking, is het programma op 4 mei dit jaar enigszins gewijzigd. De gemeente Kerkrade heeft het nieuwe programma in overleg met de Oranjevereniging Kerkrade opgesteld. Voor het eerst zal de her-denking starten met een heilige mis in de St. Lambertuskerk in Kerkrade. Harmonie St. Pancratius en het kerkelijk zangkoor St. Caecilia verlenen hun medewerking aan deze mis. Na de mis kunnen de aanwezigen in een vredestocht meelopen naar het Indiëmonument. Na de kranslegging bij dit monument wordt de tocht vervolgd richting Vredesmonument, waar een plechtigheid plaatsvindt.

Programma
Het volledige programma op 4 mei ziet er als volgt uit:

18.00 uur: Heilige mis in de dekenale kerk St. Lambertus Kerkrade Aan deze heilige mis zal medewerking worden verleend door de Harmonie St. Pancratius Nulland en het Kerkelijk Zangkoor St. Caecilia.

19.00 uur: Vredestocht met medewerking van onder andere harmonie St. Pancratius Nulland, R.K. Atletiekvereniging Achilles Top, Scouting en de International school Afnorth. Route vredestocht gaat vanaf St. Lambertuskerk via Kapellaan en Kosterbeemden naar het Indiëmonument.

19.10 uur: Kranslegging bij Indiëmonument
Tijdens het spelen van een Andante door de Harmonie St. Pancratius zal een krans gelegd worden door de burgemeester, de heer J.J.M. Som, namens het gemeentebestuur van Kerkrade. Vervolgens leggen de Oranjevereniging en een vertegenwoordiging van oud-Indiëstrijders een krans of bloemstuk.

19.20 uur : Vervolg Vredestocht via Kosterbeemden, Putgang, Stationsstraat, Grupellostraat, Hoofdstraat naar het Vredesmonument.

19.45 uur: Plechtigheid bij het Vredesmonument:
*

Gedachte uitgesproken door de heer J.J.M. Som, burgemeester;
*

Ontsteken vredesvuur door de burgemeester;

*

Gebed uitgesproken door Chaplain S. Thompsom, senior chaplain AFNORTH;
*

Ten gehore brengen van Last Post;

*

Burgemeester legt krans namens het gemeentebestuur Kerkrade;
*

vervolgens leggen Oranjevereniging en overige instanties kransen/bloemstukken.

20.00 uur: Twee minuten stilte

20.02 uur: Afsluiting ceremonie middels het spelen van het Wilhelmus door Harmonie St. Pancratius Nulland.