Gemeente Utrecht

Dodenherdenking zaterdag 4 mei 2002

Op verschillende plaatsen in Utrecht vinden zaterdag 4 mei 2002 herdenkingsbijeenkomsten en kransleggingen plaats. Leden van het College van Burgemeester en Wethouders zijn aanwezig bij diverse bijeenkomsten in de stad. Het Utrechts Comité 4 mei-herdenking slaat met een openbare bezinningsbijeenkomst in de Domkerk een nieuwe weg in.

Herdenking

Nationale Herdenking van allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.

18.00 uur De Nederlandse vlag in de gehele stad halfstok uitsteken tot aan het

invallen van de duisternis.

19.00 uur Sluiting van winkels, ingevolge het gestelde in art. 2, lid
1 sub b, van de
winkeltijdenwet, en openbare vermakelijkheden. Geen reclame en

etalageverlichting.

Bijeenkomsten in de binnenstad

18.45-19.15 uur Oecumenische herdenkingsdienst in de Janskerk.

19.30 -20.00 uur Stille Tocht van het Pieterskerkhof via Voetiusstraat, Domstraat, Oudkerkhof, Stadhuisbrug, Choorstraat, Maartensbrug, Servetstraat naar het Domplein. Tijdens de Stille Tocht luiden de kerkklokken. Burgemeester mr. A.H,. Brouwer-Korf en wethouder ing. M.A. van den Bergh nemen deel namens het College.

20.00 uur precies Einde van het klokgelui en het begin van 2 minuten stilte, aangegeven door de

eerste slag van de acht slagen van de klok in de Domtoren en het trompet

signaal "Geeft acht ".

20.02 uur Trompettist Johan Huiges blaast de "Last Post", waarna het Koninklijk Utrechts Dilettanten Orkest twee coupletten van het Wilhelmus speelt, meegezongen door de aanwezigen. Tijdens het zingen van het Volkslied wordt namens de burgerij en de nabestaanden door burgemeester mr. A.H. Brouwer-Korf en de heer J. Snijders, namens de Federatieve Raad voormalig Verzet Nederland, een krans gelegd bij het Verzetsmonument.

Daarna defileren de aanwezigen langs het monument en kunnen bloemen bij het monument worden neergelegd. Tijdens het defilé bespeelt stadsbeiaardier Arie Abbenes het Domcarillon.

20.20 uur Openbare bezinningsbijeenkomst in de Domkerk met medewerking van

Utrechtse kunstenaars. De jonge Utrechtse schrijver Tommy Wieringa zal een toespraak houden over het thema "Vrijheid luistert nauw". Medewerking wordt

tevens verleend door de dichters Guillaume van der Graft (81 jaar) en Ingmar Heytze (31 jaar), declamator Robert Dorsman, de organist van de Domkerk Jan Jansen en de Domcantorij o.l.v. Remco de Graas.

De terroristische aanslagen op 11 september 2001 in Washington en New York heeft, zo meent het Utrechts Comité 4 mei Herdenking, ook in ons land het algemene bewustzijn van waarden als vrijheid, veiligheid, waardigheid en democratie op vrij dramatische wijze gescherpt. Tijdens de traditionele 4 mei-herdenkingen, waaraan zoals overal in ons land in steeds sterkere mate door naoorlogse lichtingen wordt deelgenomen, zullen nieuwe woorden en muziek te pas moeten komen als het om herbezinning en heroriëntatie van deze waarden gaat. Het Utrechtse Comité 4 mei heeft ervoor gekozen een nieuwe weg in te slaan door tegemoet te komen aan de inhoudelijke behoeften van zowel directe en indirecte betrokkenen bij de Tweede Wereldoorlog als bij latere aanvallen op menselijke waarden.

Overige wijken

Om 10.35 begint de dodenherdenking bij het monument 'Het Ereveld van de Vijftig Oorlogsgraven' op de R.K. Begraafplaats St. Barbara, Prinsesselaan 2.

Wethouder mr. L.J. Verhulst is aanwezig bij een herdenkingsbijeenkomst in de Kerk Pst. Boelenslaan in De Meern. Aanvang: 19.45 uur.

Wethouder drs. W.A. Lenting is 19.30 uur aanwezig bij een herdenkingsbijeenkomst in Oog in Al, locatie Beethovenplein.

Wethouder mevrouw drs. M.L. van Kleef legt een krans op het Dorpsplein in Vleuten. Aanvang: 19.45 uur.

Raadslid E.R. van Holthe legt een krans in Haarzuilens. Locatie: St. Bonifatiusschool, aanvang 19.50 uur.

Wethouder J.L. Spekman legt op zaterdag 4 mei namens het gemeentestuur een krans bij het Herdenkingmonument voor Zuilense gevallenen, Prins Bernhardplein en neemt voorafgaand deel aan de Stille Tocht vanaf de Brandweerkazerne Zuilen. Aanvang 19.30 uur.