Stichting TELEAC/NOT RADIO
PERSBERICHT

Trends in digitale kunst

Zaterdag 4 mei 2002
15.02-16.00 uur op 747 AM bij Teleac/NOT
Live te beluisteren via http://www.omroep.nl/747am Archivering op http://www.digitalekunst.nl

Digitale discokunst: de ontwikkeling van de veejay

Met de ontwikkelingen in de digitale techniek ontstonden talloze manieren voor videokunstenaars en performancekunstenaars om zich te uiten. De vj-kunst is een nieuwe kunstvorm, waarin beelden een club kunnen transformeren, als aanvulling op de muziek.

In Enschede wordt sinds drie jaar een vj-conventie georganiseerd, door de enthousiaste jonge kunstenaars van het vj-duo the C-men. In de ontmoeting met andere, ook internationale, vj's worden de spelregels en tactieken van het vak onder de loep genomen. We spreken met hen over de meeste recente vj-conventie. Ook een gesprek met Jarich Koning, die zijn eigen software programma ontwikkelde om te kunnen vj'en. Docent aan de kunstacademies va n Enschede en Amsterdam Kees Groot, tevens verbonden aan collectief Planet Art, geeft aan hoe de vj-kunst zich volgens hem aan het ontwikkelen is. In de studio is Annet Dekker te gast, die bij het Nederlands Instituut voor Mediakunst onderzoek doet naar de positie van vj's binnen de beeldende kunst.

Trends in digitale kunst
'Digitale discokunst' is de zesde van zeven radio-uitzendingen van Trends in digitale kunst, waarin aan de hand van actuele projecten de invloed van de digitalisering op de kunst wordt besproken. Met deze terreinverkennin g van de invloed van de digitalisering op de traditionele kunst heeft Teleac/NOT in 2001 een begin gemaakt. Binnen het project Digitale Kunst: nieuwe media, nieuwe mogelijkheden wordt nu - na een Algemene Verkenning en specifieke aandacht voor Digitale Muziek - in Trends in digitale kunst een aantal actuele projecten belicht.

Internet
Internet (http://www.digitalekunst.nl) speelt in dit project een belangrijke rol. Via de website kunnen luisteraars en andere geĂŻnteresseerden in het Forum hun meningen en reacties kwijt en in de virtuele werkplaats eigen bijdragen leveren. Via deze website blijven de radioprogramma's ook na uitzending te beluisteren.

Trends in Digitale Kunst: nieuwe media, nieuwe mogelijkheden is een project van Teleac/NOT-radio en de afdeling internet. Redactie: Daphne de Cloe en Zita Bebenroth. Techniek: Ronald Niehaus. Presentatie: Jeroen Dirks. Eindredactie: Henk Halfman.