PGGM


PGGM werkt niet met riskante premies
PGGM - 3 Mei 2002

Aannames PGGM
PGGM hanteert een modelmatige aanpak voor de langjarige prognoses voor rendement, looninflatie en fondsdemografie. Op basis hiervan worden toekomstaannames geformuleerd. Hiervan afgeleid, worden structureel gemiddelde niveaus bepaald voor dekkingsgraad en premie. Basis voor de prognose van het rendement is de strategische beleggingsmix die PGGM hanteert. Deze mix ziet er, afgezet tegen de aannames van het FD, als volgt uit:

Zie het origineel http://www.pggm.nl/Over_PGGM/...skant_premies.asp .


Onjuiste aannames
De aannames die in het FD-artikel worden gebruikt voor het rendement op de diverse beleggingscategorieën en hun gewicht in de mix zijn feitelijk onjuist.
De risicopremie op aandelen is het extra rendement ten opzichte van obligaties. De tabel laat zien dat PGGM een risicopremie van 3,1% hanteert in plaats van de 6,5 a 7,5% die het FD vermeldt. Deze risicopremie is in lijn met hetgeen andere pensioenfondsen en beleggers gebruiken. Het FD veronderstelt een hoger rendement op aandelen en een lager rendement op obligaties dan het model dat PGGM hanteert. Op basis hiervan is de conclusie dat PGGM met riskante premies werkt onjuist.

Rendement
De aannames voor het rendement op lange termijn leiden tot een gemiddeld jaarrendement van 9,0%. Dit ligt prima in lijn met het rendement dat PGGM in de 31 jaar sinds haar oprichting heeft gerealiseerd, te weten 9,4% per jaar.

Pensioenverplichtingen
PGGM hecht er aan te benadrukken dat de verwachte rendementen dienen te worden afgezet tegen de pensioenverplichtingen. Ten aanzien van de ontwikkeling van deze verplichtingen hanteert PGGM prudente veronderstellingen. In het PGGM-model wordt uitgegaan van een gemiddelde loongroei van 4,8%, waarbij rekening is gehouden met een prijsinflatie van 3,7%. Tevens houdt het model rekening met extra loonstijging als gevolg van carrière. Ten opzichte van de loonontwikkeling veronderstelt PGGM een gematigde ontwikkeling van het reële rendement van 4,2%.
Op basis van het ALM-model trekt PGGM de conclusie dat ook op de zeer lange termijn een volwaardig pensioenpakket kan worden aangeboden tegen een gunstige prijs.