Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Aan de Voorzitter van de Algemene Commissie voor Europese Zaken van de TweedeKamerderStaten-Generaal Binnenhof4 Den Haag Directie Personenverkeer, Migratie en Vreemdelingenzaken
Afdeling Justitiële en politiële Samenwerking Bezuidenhoutseweg 67 Postbus 20061 2500 EB Den Haag

Datum 3 mei 2002 Behandeld drs. E.M. Driessen
Kenmerk DPV/JP-096/02 Telefoon +31 (0)70 3486860
Blad /1 Fax +31 (0)70 3484006

Bijlage(n) 1 E-Mail edo.driessen@minbuza.nl

Betreft Gecombineerd verslag van de HLWG Asiel en Migratie van 20 februari en 7 maart jl.
Zeer geachte Voorzitter,

Zoals toegezegd tijdens het Algemeen Overleg over de Werkgroep op Hoog Niveau voor Asiel en Migratie (HLWG) d.d. 18 mei 2000, gaat u hierbij, mede namens de Staatssecretaris van Justitie, het gecombineerde verslag toe van de HLWG-bijeenkomsten van 20 februari en 7 maart jl.

De Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken

VERSLAG VAN DE BIJEENKOMST VAN DE WERKGROEP OP HOOG NIVEAU VOOR ASIEL EN MIGRATIE (HLWG) OP 20 FEBRUARI EN 7 MAART 2002 TE BRUSSEL

Samenvatting

De HLWG heeft tijdens twee bijeenkomsten gesproken over de outline van het Spaanse Voorzitterschap omtrent een project ten behoeve van de terugkeer van Afghanen naar hun land van herkomst om daar mee te werken aan de wederopbouw . Tijdens de tweede bijeenkomst was eveneens het IOM aanwezig.

Verslag

Afghanistan

Tijdens de twee bijeenkomsten van de HLWG is de projectouline van het Spaanse Voorzitterschap besproken, gericht op het realiseren van een terugkeerproject voor Afghanen die op vrijwillig basis al dan niet tijdelijk willen terugkeren naar Afghanistan om daar te kunnen participeren in de wederopbouw van hun land. Nederland heeft hierbij opgemerkt dat het positief staat tegenover een dergelijk project indien het fungeert als proefproject en als opstap naar het Trustfund, dat pas in juli verder zal worden ingevuld. Vanaf dat moment vindt Nederland het beter alle initiatieven via dit Trustfund te laten verlopen. Door de Commissie werd gesteld dat maximaal EUR 3 miljoen van de EUR 12,5 miljoen grote budgetlijn B7-667 opzij kan worden gezet voor gemeenschappelijke acties in het kader van de wederopbouw van Afghanistan en migratieproblemen. Het IOM heeft toegezegd een projectvoorstel te zullen schrijven dat opnieuw aan de HLWG kan worden voorgelegd.

Overige punten

Er zal op 2 mei a.s. een vergadering plaatsvinden te Colombo om de reactie van de Sri Lankaanse autoriteiten op het actieplan van de HLWG voor Sri Lanka te bespreken.


Kenmerk DPV/JP-096/02

Blad /1

===