Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 4 mei 2002

Windmolens: ja, Thorntonbank: voorlopig neen


De Agalev-parlementsleden van de kustregio stellen vast dat Sp-a vice-premier Vande Lanotte, met zijn "Project Windfarm Thorntonbank" vissers en kustburgemeesters valse hoop geeft. Bovendien heeft hij zijn plan ook niet uitgewerkt "over de partijgrenzen heen", zoals hier en daar wordt gesteld. De Thorntonbank is inderdaad geen visgebied, maar het is wel aangeduid o.a. voor explosies (ontmijningen door de zeemacht) en zand- en grindwinning. Bovendien is er tot op vandaag nog geen enkele aanvraag ingediend voor een windmolenpark op de Thorntonbank, en is er noch een voorstudie, noch een milieu-effectenrapport gebeurd. Daarom kan deze bank niet als een geloofwaardig alternatief voorgesteld worden.

Het milieuadvies van de Beheerseenheid Mathematisch Model van de Noordzee (BMM ) beveelt in eerste instantie een pilootproject op de vlakte van de Raan (voor de kust van Knokke) aan en in een later stadium, dwz. na extra ecologisch onderzoek, de eventuele plaatsing van extra windturbines op de Thornton.

Agalev wijst erop dat de concessie voor de vlakte van de Raan een klein en rendabel project is dat technisch snel uitvoerbaar is en als een experiment kan worden beschouwd. Wil België immers binnen de vooropgestelde termijnen tegemoetkomen aan alle voorwaarden om de kernenergie af te bouwen, en te voldoen aan de Internationale Kyoto-verplichtingen inzake terugdringen van de broeikasgassen en Europese verplichtingen inzake het produceren van hernieuwbare energie, dan moet zij deze legislatuur nog starten met haalbare projecten.

Daarnaast steunt Agalev het voorstel van Greenpeace om een ruimtelijk structuurplan voor de Noordzee uit te werken, teneinde alle functies op de Noordzee, vaarroutes, visserij, hernieuwbare energie en ook ecologisch beschermde gebieden een duidelijke ruimte toe te kunnen wijzen, maar dat vraagt tijd.

Agalev vraagt daarom dat minister Aelvoet de start van een ruimtelijk structuurplan Noordzee binnen deze regering bespreekbaar maakt. Voor Agalev moet nog deze legislatuur een pilootproject windmolens van start kunnen gaan en dienen mariene beschermde gebieden wettelijk vastgelegd te worden.

Tenslotte vraagt Agalev de Vlaamse Minister Vera Dua, bevoegd voor visserij, de nodige garanties te bieden aan de kustvissers tot 70 BT (Bruto Ton per boot) om hun beroep op een rendabele manier verder te kunnen uitoefenen in de kustzone, door voor hen een exclusieve visserijzone wettelijk voor te behouden.

Veerle Declercq, Vlaams Parlementslid
Frans Lozie, fractievoorzitter Senaat
Michiel Maertens, Senator

---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/