Nationaal Comite 4 en 5 mei


4 en 5 mei op recreatieterreinen

Nadat in het jaar 2000 een eerste onderzoek in opdracht van het Nationaal Comité had uitgewezen dat in Nederland meer dan 700.000 mensen op 4 en 5 mei op campings en andere recreatieterreinen verblijven, is in 2001 een vervolgonderzoek uitgevoerd. Onder begeleiding van twee vierdejaarsstudenten van de Hogeschool Diemen met de afstudeerrichting Vrijetijdsmanagement, hebben tientallen studenten van dezelfde hogeschool op 12 verschillende recreatieterreinen in Nederland de behoefte gepeild aan (informatie over) activiteiten op 4 en 5 mei op deze terreinen. Het resultaat leerde dat de recreanten in meerderheid deze behoefte wel hebben, maar dat de beheerders er aanmerkelijk gereserveerder tegenover staan.
De samenwerking met de Hogeschool wordt in 2002 voortgezet. De studenten hebben concrete activiteiten met betrekking tot herdenken en vieren ontwikkelen.

Dit betekent dat op vijf campings in Nederland op 4 en 5 mei 2002 een proef wordt gedraaid met een speciaal programma van activiteiten. Bovendien worden de recreanten gewezen op de oorlogs- en verzetsmusea en herinneringscentra in de omgeving.