Nieuws Europa fractie GroenLinks


-

Rosenmöller wil helderheid Kok over JSF besluitvorming

4 mei 2002

Paul Rosenmöller heeft minister-president Kok om helderheid gevraagd over de besluitvorming over de JSF. Hij wil weten hoe het kabinet denkt te handelen nu de Amerikanen tot 12 juni uitstel hebben verleend. Rosenmöller wil dat het kabinet vóór 15 mei volstrekte helderheid geeft.

Vragen van het lid Rosenmöller (GroenLinks) aan de Minister-President over het uitstel van de definitieve besluitvorming over het JSF-project.


1) Klopt het dat de datum van 12 juni definitief de uiterste datum is waarop de Nederlandse regering aan de Amerikaanse regering uitsluitsel moet geven over deelname aan de ontwikkelingsfase van de Joint Strike Fighter?


2) Deelt u de inschatting dat op 12 juni nog geen nieuw missionair kabinet is aangetreden zodat uw demissionair kabinet dat besluit moet nemen en dat er dus geen sprake is van uitstel tot een nieuw kabinet dat besluit kan nemen?


3) Als uw kabinet nu niet in staat is dat besluit te nemen, terwijl in de Kamer de stemmen over uw eerdere besluit mee te doen aan de JSF tweemaal met een verhouding 74-74 staakten, welke nieuwe situatie tussen nu en 12 juni stelt u dan wel in staat een besluit te nemen?


4) Is het zo dat, hoewel de Kamer zich tweemaal heeft uitgesproken en de bal dus bij het kabinet ligt, de samenstelling van de nieuwe Kamer alsnog van invloed is op uw besluit?


5) Is het denkbaar dat die leden van uw kabinet die nu geen gevolgen willen verbinden aan het eerdere besluit van het kabinet om aan de JSF mee te doen daar na 15 mei anders over denken en wel bereid zijn het contract met de Amerikanen te tekenen?


6) Indien dit het geval is verdiend het dan niet de voorkeur daar voor 15 mei volstrekte helderheid over te geven zodat de kiezer weet waar hij aan toe is en een nieuw kabinet dan voor de vraag staat al of niet uit te stappen en zo ja op welk moment?


7) Wilt u deze vragen voor dinsdag 7 mei beantwoorden in verband met de mogelijkheid hierover tijdens het reces alsnog met het kabinet over te spreken?


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl