Nederlands Architectuurinstituut

NAi

NAi-persbericht, 2 mei 2002

NAi stelt nieuwe architectuurprijs in
De NAi Prijs: prijs voor het beste gebouw van een jonge architect in Nederland

Het Nederlands Architectuurinstituut (NAi) heeft onlangs een nieuwe architectuurprijs in het leven geroepen: de NAi Prijs. Het is een tweejaarlijkse prijs voor het beste gebouw van een jonge architect in Nederland. Half mei zullen de nominaties worden bekendgemaakt. De genomineerde projecten zullen in september worden gepresenteerd tijdens de 8e Biënnale van Venetië. In december vindt de prijsuitreiking plaats in het NAi.

uitzonderlijke positie jonge Nederlandse architecten Nederlandse architectuur is jong. Naar schatting stromen er jaarlijks zo'n honderd afgestudeerde architecten de beroepspraktijk in. Bovendien vestigen zich steeds meer jonge buitenlandse architecten in Nederland. Opmerkelijk is dat zij in Nederland al op jonge leeftijd de kans krijgen hun ontwerpen uit te voeren. Jonge ontwerpers in alle disciplines worden gekoesterd en gepromoot. Nederland onderscheidt zich hiermee sterk van andere landen, hetgeen in het buitenland vaak meer opzien baart en lof oogst dan in Nederland zelf. Het NAi wil met het instellen van deze nieuwe architectuurprijs voor jonge architecten, de kwaliteit van de jonge Nederlandse architectuur in zowel in binnen- als buitenland voor het voetlicht brengen. Het doel van de prijs is tweeledig. Enerzijds zowel het vakpubliek als het brede publiek kennis laten nemen van de uitzonderlijke positie van jonge architecten in de Nederlandse bouwpraktijk en de beste resultaten daarvan. Anderzijds het structureel verwerven van archieven van recente, architectonische hoogtepunten van jonge Nederlandse architecten voor de collectie van het NAi.

1e editie NAi Prijs De NAi Prijs wordt bij elke editie gekoppeld aan een publiekspresentatie. Dit kan zijn een tentoonstelling in het NAi, een reizende tentoonstelling, een symposium of debattenreeks. Hierdoor krijgt elke editie een uniek karakter. Voor de eerste editie doet zich de kans voor om de presentatie te combineren met de prestigieuze 8e Architectuurbiënnale te Venetië. Het NAi is door het ministerie van OCenW gevraagd de Nederlandse inzending te organiseren, die te zien zal zijn in het bekende Rietveld Paviljoen. Deze combinatie biedt een uitgelezen kans om het werk van jonge Nederlandse architecten onder de aandacht van het nationale èn internationale publiek te brengen.

147 projecten: van fietsenstalling tot brug Inmiddels zijn er 147 projecten ingediend die meedingen naar de 1e NAi Prijs. De projecten zijn zeer uiteenlopend en van verrassend hoge kwaliteit. Van bruggen, woonhuizen, restaurants en kantoren tot fietsenstallingen, parasites en tijdelijke tentoonstellingspaviljoens.
De inzendingen moeten aan de volgende criteria voldoen:
* Het gebouw dient in de afgelopen twee jaar (2000 en 2001) gerealiseerd te zijn. Dit kan zijn een verbouwing, restauratie of nieuwbouw; zowel in Nederland als daarbuiten
* De deelnemende (project) architect was op 31.12.2001 niet ouder dan 40 jaar

* De deelnemende (project) architect staat ingeschreven bij de Stichting Bureau Architectenregister in Den Haag (SBA)
* De deelnemende architect houdt kantoor in Nederland.
jury en prijs Een gerenommeerde, internationale jury zal de ingezonden projecten beoordelen. De jury bestaat uit Janny Rodermond (voorzitter, hoofdredacteur van De Architect), Adri Duivesteijn (lid Tweede Kamer voor de PvdA), Frederic Migayrou (Centre Pompidou), Robert Stern (architect V.S.) , Kees van der Hoeven (voorzitter BNA) en Aaron Betsky (directeur NAi).

De winnaar ontvangt een hoofdprijs van 10.000,- euro. De vijf genomineerden ontvangen ieder 1000,- euro. De genomineerde projecten zullen in het Nederlandse paviljoen te zien zijn tijdens de 8e Internationale Architectuur Biënnale van Venetië (7 september - 24 november 2002). Aansluitend worden de genomineerde projecten ter gelegenheid van de prijsuitreiking eind 2002 tentoongesteld in het NAi. Het prijswinnende project wordt opgenomen in de collectie van het NAi.

---